Vikingii vor lua ȋn stăpânire Cetatea Râșnovului

Vikingii vor lua ȋn stăpânire Cetatea Râșnovului

vikingi rasnovDupă mai mult de un mileniu de la marile incursiuni în sudul Europei, vikingii ajung pentru prima oară în Transilvania, la Cetatea Râșnovului, ca să participe la Festivalul de Reconstituire Istorică.

Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Trondheim Vikinglag (Norvegia) organizează la Râșnov (jud. Brașov), în perioada 20-23 august 2015, a VII-a ediție a Festivalului de Reconstituire Istorică, în cadrul proiectului Reconstituirea Istorică – instrument de valorificare culturală şi dezvoltare durabilă a comunităţii locale. Sub semnul multiperiodicității, ediția acestui an promovează patrimoniului cultural al zonei prin conceptul de istorie vie, valorificând meşteşugurile tradiţionale și reperele identitare ale comunităţii.

Alături de grupul de reconstituire istorică Living Rosenau vor fi prezenți 43 de reprezentanți ai grupurilor de vikingi din Europa și SUA care vor recrea atmosfera diferitelor perioade istorice, punând accent pe autenticitatea vieții cotidiene în cetate.

Pe parcursul celor patru zile, vizitatorii din Grădina Cetății vor putea interacționa cu istoria narativizată în epoci diferite, redescoperind meșteșuguri, rememorând evenimente, participând la jocuri, la ateliere și la prelegeri despre autenticitatea reconstituirilor istorice. Degustarea bucatelor tradiționale, muzica medievală și recrearea unor bătălii vor facilita dialogul publicului cu pasionații de istorie retrăită.

Proiectul Reconstituirea Istorică – instrument de valorificare culturală şi dezvoltare durabilă a comunităţii locale este derulat de Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Râșnov și Trondheim Vikinglag, în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 și finanțat prin programul PA17/RO13-Promovarea Diversității în Cultură și Artă de către Granturile SEE 2009-2014 ( LP99/08.04.2014).

Alte articole:   Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus 

 

Asociaţia Mioritics este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit fondată în anul 2004 având ca misiune protejarea şi promovarea patrimoniului cultural şi natural, dezvoltarea ecoturismului şi turismului cultural din România.

Mioritics a fost aleasă de Biroul Regional UNESCO din Veneţia să implementeze în România programul ”Cultural Heritage – a Bridge Towards a Shared Future”, o iniţiativă internaţională ce urmăreşte întărirea cooperării regionale pentru o mai bună protejare şi promovare a patrimoniului cultural din Europa de Sud-Est.

Asociaţia a devenit, începând cu iulie 2009, reprezentantul oficial al României la reţeaua European Institute of Cultural Routes (EICR), iar în luna mai 2010 a inaugurat primul Centru de Resurse al EICR pentru Europa de Sud-Est. Asociaţia Mioritics lucrează în prezent împreună cu Autoritatea Naţională pentru Turism la includerea obiectivelor culturale româneşti pe rutele europene existente şi cu parteneri naţionali şi internaţionali la dezvoltarea unor noi rute tematice.

Mioritics administrează o reţea de Centre de Informare de Patrimoniu în Sighişoara, Râşnov şi Alţâna (judeţul Sibiu) şi este organizator al unor evenimente culturale importante.

Alte articole:   Valentin Făgărășian: Sfânta Înviere a Domnului este sărbătorită pe măsură şi în străinătate, oriunde există o suflare de român

Trondheim Vikinglag este o organizație regională de reconstituire istorică înfiinţată în anul 2010 care se concentrează în principal pe istoria locală și regională, cultura și meșteșugurile vikingilor care au locuit în regiunea Trøndelag, Trondheim și Lade. Grupul are aproximativ 70 de membri, atât adulți cât și copii, fiind bazat cel mai mult pe muncă de voluntariat.

În fiecare vară, acest grup organizeaza Festivalul Viking unde sunt invitate valoroase trupe de reconstituire istorică din întreaga lume. Pe tot parcursul anului grupul este implicat in diferite activități: excursii la locurile istorice si muzee, excursii la alte evenimente similare din Europa, vizite la grupuri prietene, cursuri de meșteșuguri din perioada vikingă, seminarii și conferințe despre istoria și cultura vikingilor, colaborări cu diferiți manageri de evenimente în muzee, crearea de evenimente mai mici pentru copii în orașul Trondheim.

Trondheim Vikinglag lucreaza cu mai mulți parteneri: Muzeul de Știință NTNU, Muzeul Severresborg Trøndelag Folk, Primăria Trondheim, o serie de alte grupuri de reconstituire istorica și mai multe cluburi de navigație (cum ar fi constructori de bărci și fabrici de textile).

Programul

 

Vineri, 21 august 2015, 11:00 – 18:00, Grădina Cetăţii

  • 11.00               Jocuri vikinge pentru copii și adulţi
  • 12.00               Prelegere cu Siri Neslein «Pe ce se bazează munca noastră? Utilizarea documentării ȋn reenactment.»
  • 13.00               Jocuri vikinge pentru copii și adulţi
  • 16.00               Prelegere cu Fie Winther – «Importanţa interdisciplinarităţii ȋn activităţile de reenactment»
  • 17.00               Muzică tradiţională medievală cu trupa Truverii (România)
  • 17.30               Prelegere cu Berit Lanke – «Pelerinaje pe urmele unui Rege Sfânt»
Alte articole:   Cu mic, cu mare, au învățat despre reciclare

Sâmbătă, 22 august 2015, 11:00 – 18:00, Grădina Cetăţii

  • 11.00               Demonstraţie de luptă
  • 11.30               Prelegere cu Oskar Hjell – «Cum să ȋmbraci un cavaler – ghid complet»
  • 12.00               Jocuri vikinge pentru copii și adulţi
  • 13.00               Prelegere cu Margit Yndestad – «Lâna», cu demonstraţii practice
  • 16.00                          Prelegere cu Heidi Brimi – «Diferenţa dintre LARP (Live Action Role Playing) și Reenactment. Ce putem ȋnvăţa de la fiecare»
  • 16.30               Demonstraţie de luptă
  • 17.30               Muzică vikingă cu trupa Vargfot (Norway)

Duminică, 23 august 2015, 11:00 – 18:00, Grădina Cetăţii

  • 11.00               Demonstraţie de luptă
  • 12.00               Jocuri vikinge pentru copii și adulţi
  • 13.00               Prelegere cu Oskar Hjell – «Cavalerii Teutoni ȋn Transilvania»
  • 16.00               Prelegere cu Daniel Serra – «Gătitul ȋn perioada medievală»
  • 17.00               Demonstraţie de luptă
  • 18.00               Ceremonia de ȋnchidere
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate