Noi scheme de ajutor de stat pentru HoReCa şi pentru ”zona culturală privată”

Noi scheme de ajutor de stat pentru HoReCa şi pentru ”zona culturală privată”

Guvernul va introduce noi scheme de sprijin pentru firmele din HoReCa și ajutoare de stat pentru ”zona culturală privată, a anunțat duminică seară, la B1 TV, premierul Ludovic Orban.

Guvernul va introduce o formă de ajutor de stat pentru HoReCa, compensând 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019, dar a precizat că este necesară aprobarea Comisiei Europene în acest caz.

”În zona HoReCa, pe lângă măsurile pe care le-am adoptat, vom introduce o formă de ajutor de stat care am văzut că este deja folosită în două ţări europene. Este o schemă în care compensezi pierderea prin compensarea a 20% din pierderea cifrei de afaceri raportat la 2019. Efectiv se dau bani, 20% din pierderea pe cifra de afaceri”, a declarat premierul, potrivit news.ro.

Orban a explicat că această măsură de ajutor ar urma să fie aplicată prin Ministerul Economiei. 

„Noi deja pregătim schema de ajutor de stat, pregătim actul normativ, vom face solicitare către Comisia Europeană pentru că orice formă de ajutor de stat pe care o dai trebuie aprobată de Comisia Europeană”, a adăugat Orban.

Premierul a mai anunţat şi ajutoare de stat pentru ”zona culturală privată”, subliniind că în acest caz schema de ajutor este mai greu de realizat, dat fiind că persoanele care activează în acest domeniu activează sub diferite forme.

„Ne uităm ce au folosit şi celelalte ţări şi pe zona culturală privată. (…) E foarte complicat de generat schema asta, pentru că e o varietate foarte mare de forme de organizare. Unele sunt organizaţii neguvernamentale, altele sunt companii, alţii lucrează pe cont propriu, mulţi nici măcar pe persoană fizică autorizată. Deci e complicat de găsit o formă care să poată să găsească un sprijin, o compensare a pierderilor pe care le-au suferit în perioada asta din cauza restricţiilor care au fost stabilite de autorităţi. Dar acordăm o mare importanţă, pentru că viaţa culturală a fost afectată şi foarte mulţi dintre freelanceri sau dintre cei care sunt creatori, care sunt validaţi de piaţă, n-au mai putut, practic, să aibă veniturile pe care le aveau. Şi atunci trebuie să găsim o formă de sprijin”, a mai spus Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Şeful Executivului a adăugat că Guvernul şi-a propus ca pe toate măsurile pe care le va implementa să fie aplicată utilizarea depunerii aplicaţiilor online.

Alte articole:   Autostrada București – Brașov, cu un pas mai aproape de realizare. Indicatorii tehnico-economici pentru studiul de fezabilitate care vizează sectorul Cristian-Codlea, reavizaţi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate