100 de ani de existență, 100 de secole în Carpați

Anul 2018 a fost un an încărcat pentru Jandarmeria brașoveană, care împreună cu partenerii săi, Biserica Ortodoxă Română – Mitropolia Ardealului, Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice, Asociațiile Militarilor în Rezervă și Retragere, dar și Ordinul Militar Sfânta Maria, cu binecuvântarea Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, dar și a aprobărilor date de Statul Major General, condus de generalul Nicolae Ciucă, a reușit să creeze în spațiul public cele mai mari evenimente dedicate Anului Centenar.

Cele mai reprezentative au fost organizarea Zilelor Independenței de la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou din Cristian, și din municipiul Brașov, împreună cu Primăria Cristian, alături de primarul Gicu Cojocaru, unde au contribuit din plin, Garnizoana Brașov – Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, condusă de generalul Cristian Teglaș, Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, condusă de generalul Gabriel Răducanu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Țara Bârsei, al cărui inspector șef este Lucian Marciu, dar și Inspectoratul Județean de Poliție condus de chestorul Valentin Flucuș. Un alt eveniment a fost ridicarea unui monument pe locul, unde pentru prima dată în istoria Națiunii Române, s-a cântat Imnul „Deșteaptă-te române”, activitate coordonată de preotul paroh al Bisericii Sf. Treime, din Șchei, Nicolae Reit.

De asemenea, marcantă pentru Anul Centenar a fost și readucerea unor părți din osemintele lui Mihai Viteazul în Transilvania, care se regăsesc acum la Catedrala Schimbarea la Față de la Micșunica – preoți parohi Eugen și Ciprian Comșulea, Mănăstirea Sf. Efrem – stareț Clement Mircea, dar și în curtea Inspectoratului de Jandarmi Brașov – preot col. Ion Epaminond Boroș. În prezența a mii de oameni, în curtea IJJ Brașov, a fost dezvelit bustul domnitorului, la baza căruia au fost depuse o parte din aceste oseminte. Nu în ultimul rând, alte eveniment de seamă ce au marcat Centenarul la Brașov au fost concertele organizate împreună cu reprezentanții Cenaclului „Lumină lină” și ai Centrului Cultural din cadrul Ministerului de Interne.

Alte articole:   O nouă campanie de dezinsecţie și de combatere a căpușelor în Braşov

„Jandarmeria unește România”

Totodată, Patriarhia Română și Biserica Ortodoxă Română – Preafericitul Părinte Daniel, alături de partenerii mai sus menționați, au dat în anul 2018 cea mai bună lovitură de imagine și au adus bucurie în sufletul sutelor de mii de români, conform rapoartelor Facebook și Google, 220.000 de vizualizări pe social-media, și 1.650.000 de persoane, studiu de impact. Evenimentele maxime ale anului trecut s-au încheiat cu activitățile de Centenar, prin aducerea din Turcia de la Muzeul Topkapi a sabiei lui Ștefan cel Mare, primită în Vama Giurgiu într-un impresionant ceremonial militar de către inspectorul general al Jandarmeriei Române, col. Sabastian Cucoș, alături de inspectorul șef al Jandarmeriei Giurgiu, col. Petruț Daniel Rușanu, sabie care la 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania, într-o salbă de spectacole omagiale impresionante, care vor fi susținute de Cenaclul Lumină Lină și Centrul Cultural din cadrul Ministerului de Interne, precum și de alți invitați speciali, coroborate cu ceremoniale militare, va străbate Transilvania în acest an, sub deviza „Jandarmeria unește România”.

Sabia a fost binecuvântată, în Catedrala Mitropolitană din Sibiu de către Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, alături de un sobor de 290 de preoți, veniți din toate Eparhiile Transilvaniei alături de multe mii de credincioși, Jandarmeria Sibiu și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.

Alte articole:   LIVE Conferința gratuită antidrog - P.A.S. Protejează, anticipează, salvează, la Brașov

 „Aşa cum simt toţi românii cu dragoste de neam şi ţară, la rândul meu, am sperat şi cred cu tărie că va veni o vreme când acest artefact de o însemnătate majoră pentru noi românii se va întoarce în ţară. Chiar dacă acum, cu mari sacrificii, am reuşit aducerea doar a unei replici a acestei săbii celebre a domnitorului nostru Ştefan cel Mare şi Sfânt, consider că este un gest de onoare deosebit de măreţ făcut de un grup de patrioţi inimoşi, gest care generează o serie de evenimente foarte importante pentru a marca 100 de ani de unitate pentru naţiunea română, dar și 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei în Transilvania. Mai mult ca oricând, în acest an, 2019, noi, toţi cei care simţim, gândim şi trăim româneşte, suntem datori moral faţă de jertfa supremă a înaintaşilor noştri să demonstrăm că suntem buni români şi că le ducem cu cinste mai departe memoria”, a afirmat colonelul Cristian Elly Paliştan, inspectorul şef al IJJ „Nicolae Titulescu” Braşov.

„Aducerea acestui simbol drag românilor în an Centenar nu este decât un arc peste timp al continuităţii noastre bimilenare în aceste teritorii. Sabia lui Ştefan se aşează alături de grifonii din sigiliul marelui Mihai Viteazul, ca semn şi predicţii pentru viitor, din trecut, al Daciei libere, unite şi indivizibile, iar a Transilvaniei, dintotdeauna, parte a Statului Național Unitar – România”, a subliniat prof. dr. Liviu Pandele, comandor general al Ordinului Militar Sfânta Maria.

Alte articole:   Cum va fi vremea la începutul lunii iunie. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Concert extraordinar la Catedrala Sf. Împărați Constantin și Elena

Anul 2019 a început în forță pentru Inspectoratul Județean de Jandarmi „Nicolae Titulescu” Brașov și Ordinul Militar Sfânta Maria, prin susținerea alături de preoții parohi Tatulea și Prodea, de la Catedrala Sf. Împărați Constantin și Elena, a unui concert extraordinar dedicat Zilei Unirii, unde peste 1.500 de oameni au luat cu asalt Biserica din Valea Cetății. Evenimentele vor continua astăzi unde cu dezvelirea bustului marelui diplomat român, întregitorului de națiune, Nicolae Titulescu, în curtea IJJ Brașov.

Jandarmii au fost alături de români în principalele momente din istoria modernă și au contribuit la realizarea idealului național. Au participat alături de Armata Română la marile bătălii purtate în războaiele mondiale, precum și asigurarea ordinii necesare funcționării României Mari.

Jandarmeria Română, în perioade de pace, a asigurat ordinea și liniștea publică, iar importanța Armei Jandarmeriei este incontestabilă. La ora când scriem acest articol și când colegii brașoveni dezvelesc bustului marelui diplomat, în județele afectate de ninsori abundente, jandarmii români luptă cu zăpada pentru a asigura alimente de bază celor aflați în nevoie, deszăpezirea bătrânilor neajutorați izolați în case, dar și în misiuni de salvare medicală pentru a contribui la aducerea pe lume a unor copii sau ca unitate suport pentru cei aflați în boală și suferință.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate