Turneul Naţional de Educaţie Istorică va fi prezentat în peste 25 de oraşe şi sate din România

Turneul Naţional de Educaţie Istorică va fi prezentat în peste 25 de oraşe şi sate din România

Turneul de Educație Istorică, un eveniment de marcă în peisajul cultural al României, revine în acest an cu a treia ediție, promovând filmele documentare istorice „Maria, inima României”, „Războiul Regelui” și „Regele Mihai: drumul către casă”.

Cea de-a treia ediţie a Turneului de Educaţie Istorică, în care sunt promovate filmele documentare istorice „Maria, inima României”, „Războiul Regelui” şi „Regele Mihai: drumul către casă” va include peste 25 de oraşe şi sate din România, vizionarea peliculelor urmând să fie gratuită, au anunţat marţi organizatorii evenimentului, producătorul John Florescu şi directorul executiv al turneului, Dan Drăghicescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Este un program naţional pe care l-am iniţiat cu domnul John Florescu încă din 2020 – a avut o întrerupere din cauza pandemiei – şi în acest moment avem trei documentare istorice care participă la acest turneu naţional – ‘Războiul regelui’, care tratează tema din 23 august 1944 şi întoarcerea armelor, ‘Maria, inima României’ care tratează Primul Război Mondial şi tratatul de pace de la Versailles şi, în acelaşi timp, o biografie destul de extinsă a reginei Maria pe firul cărţii lui Hannah Pakula, şi ultimul film ‘Regele Mihai: drumul către casă’ este ultimul nostru proiect care a fost finalizat, varianta scurtă în 2021 şi varianta lungă în 2022”, a declarat, pentru Agerpres, Dan Drăghicescu.

Dan Drăghicescu: Aducem istoria în casele românilor

El a precizat că doreşte ca prin intermediul acestui turneu, care este programat să înceapă la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, să fie prezentate filmele nu doar în oraşele mari, dar şi în sate mai mici sau în locuri izolate.

Alte articole:   Cum va fi vremea la începutul lunii iunie. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

„Aceste trei proiecte participă la proiecţii în Bucureşti şi în ţară, încercăm să acoperim toate judeţele. În 2022 am acoperit, practic, 20 de judeţe, iar acum în 2023 avem pe listă cel puţin 19 judeţe, avem proiecţii cu reprezentanţii din teritoriu, cu primăria sau prefecturile care ne dau suport.

Practic, aducem istoria în casele românilor, mai ales paginile de istorie care au lipsit din manuale şi cred că istoria bine înţeleasă în prezent reflectă viitorul. Prin ceea ce facem noi vrem să lăsăm ceva în urmă şi am văzut că tânăra generaţie apreciază istoria şi caută modele înapoi în timp, dar aceste filme acoperă partea istoriei moderne a României până în 2017.

Alte articole:   VIDEO Lucrările de pe Varianta Săcele se apropie de final

Vedem aportul Regelui Mihai la integrarea în NATO, în anul 2004, vedem, de asemenea, aportul Regelui Mihai şi la integrarea şi lobby-ul făcut pentru comunitatea europeană din 2007, deci pot să spun că aceste proiecte sunt actuale dar în acelaşi timp arată şi istoria noastră din primul şi al doilea Război Mondial, evident cu validarea istoricilor atât români şi cât şi de la nivel internaţional, avem şi diplomaţi români de prestigiu”, a mai spus directorul executiv al Turneului Naţional de Educaţie Istorică 2023.

Cele trei filme acoperă 160 de ani din istoria României.

Filmele vor ajunge în 1.425 licee

Directorul executiv a amintit că elevii din 1.425 de licee de stat vor avea posibilitatea să urmărească la şcoală filmele „Maria, inima României” şi „Regele Mihai: drumul către casă”, liceele urmând să primească DVD-uri, demersul fiind susţinut de Ministerul Educaţiei.

Alte articole:   LIVE Conferința gratuită antidrog - P.A.S. Protejează, anticipează, salvează, la Brașov

John Florescu a afirmat că este interesat de istoria României, fiindcă tatăl său a fost născut în România. El a spus că filmele urmează să fie prezentate în 30 de ţări, precizând că echipa pe care o conduce a dus filmul în peste 70 de oraşe şi sate din România.

Cele trei filme produse de John Florescu și regizate de Trevor Poots au obținut recunoaștere națională și internațională, câștigând numeroase premii prestigioase.

Documentarul „Regele Mihai: drumul către casă” a câştigat luni, la Teatrul Odeon, premiul pentru cel mai bun film documentar, la a 17-a ediţie a festivalului IPIFF.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate