Studiu: Românii sunt cei mai generoși europeni

Studiu: Românii sunt cei mai generoși europeni

Românii sunt cei mai generoși europeni în ceea ce privește vârsta până la care consideră că tinerii ar trebui susținuți financiar de către părinții lor, se arată într-un sondaj realizat de un institut de stat din Ungaria în 12 țări.

Românii sunt cei mai generoși europeni atunci când vine vorba de vârsta tinerilor până la care ar trebui susținuți financiari de către părinți, arată rezultatele unui sondaj realizat în 12 țări de către Institutul Tineretului din Ungaria și comunicate de Mathias Corvinus Collegium, scrie Hirado.

Astfel, românii cred că tinerii ar trebui ajutați financiar de părinți până la 26 de ani, în timp ce media europeană ar fi de 24 de ani.

Sondajul a analizat rolul părinţilor în procesul în care tinerii devin independenţi, în condițiile în care, în ultimii ani, crearea traiului independent şi începerea unei vieţi independente se amână în societăţile occidentale, din motive complexe: schimbări în stilul de viaţă şi în valorile tinerilor, evoluţia condiţiilor exterioare.

Alte articole:   Sondaj: Majoritatea românilor care pleacă în concediu vara iau masa pe traseu, în restaurante, patiserii sau benzinării

Experienţele internaţionale arată că asigurarea condiţiilor materiale pentru o locuinţă separată devine din ce în ce mai dificilă, ceea ce reprezintă, de asemenea, o povară considerabilă pentru părinţi, se explică în cercetare.

Institutul pentru Studierea Tineretului i-a întrebat pe europeni până la ce vârstă consideră că ar trebui să-i susţină părinţii pe copii financiar şi prin asigurarea locuinţei, în procesul devenirii oameni independenţi.

Respondenţii din cele 12 ţări studiate (Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) au considerat necesar sprijinirea tinerilor adulţi până la vârsta de 24 de ani, în medie.

Vârsta cea mai ridicată până la care este important să sprijine copiii a fost indicată de români (în medie până la vârsta de 26 de ani), iar vârsta cea mai mică de slavii sudici (croaţi, sloveni, muntenegreni, în medie până la vârsta de 23 de ani). În Ungaria, similar cu media ţărilor participante, respondenţii ar limita sprijinul până la vârsta de 24 de ani.

Alte articole:   Peste 11.400 de persoane primeau pensie de serviciu în aprilie

71% dintre europeni cred că părinții trebuie să se implice în asigurarea locuinței tinerilor

Potrivit sondajului, în medie 71% dintre respondenţi consideră că este necesară implicarea părinţilor în soluţionarea locuirii tinerilor. Peste 80% dintre sârbi, croaţi şi austrieci, 56% dintre slovaci şi 47% dintre sloveni au fost de acord că părinţii ar trebui să asigure locuinţa copilului după ce acesta a părăsit rezidenţa familială. În Ungaria, proporţia celor care consideră că este rezonabil ca un părinte să asigure o locuinţă pentru copilul devenit adult este, de asemenea, mai mică decât media (65%).

Colectarea de date pe care se bazează sondajul a fost realizată în aprilie 2023, prin intervievarea a 12.000 de persoane, câte 1.000 în fiecare ţară. Sondajul a fost realizat de CEPER, firmă expertă în privinţa Europei Centrale, în monitorizarea mass-mediei şi în cercetarea pieţei din această zonă, beneficiarul său fiind Institutul pentru Cercetarea Tineretului.

Alte articole:   Tot mai mulți români vor să evite consumul excesiv de mâncare și băutură de Paște

Institutul pentru Cercetarea Tineretului a fost înfiinţat în 2021, de către Mathias Corvinus Collegium, în colaborare cu institutul de analiză şi sondaj Nézőpont.

Sursa: stirileprotv.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate