Scandalul Nuba Chalet: Primăria Brașov spune că a sesizat instanța pentru demolarea clădirii ilegale

Scandalul Nuba Chalet: Primăria Brașov spune că a sesizat instanța pentru demolarea clădirii ilegale

Newsbv.ro a avut, încă o dată, dreptate. De data această, este vorba despre construcția ilegală din Poiana Brașov, ridicată pe terenul proprietatea Grupului Ana, respectiv Nuba Chalet. A fost ridicată fără Autorizație de Construire și nu are nici autorizație de funcționare.

Trebuie să spunem de la bun început că reprezentanții Nuba Chalet, recte firma ISN Entertainment SRL, ne-au trimis o notificare prin care ne solicită să ștergem articolul în care am devoalat neregulile de la această afacere. Pentru a nu exista comentarii că există rea-voință din partea noastră, o puteți citi AICI.

Facem o corectură, la cele transmise de ISN Etertainment SRL. Procesul la care fac referire cei în culpă era pentru aprobarea tacită a admiterii autorizației de funcționare, nu de autorizare a construcției. Proces pierdut. În rest, este extrem de interesant cum s-au dat autorizații de funcționare din partea instituțiilor enumerate în acea notificare, având în vedere considerentele pe care le vom prezenta în continuare.

NU există nici măcar solicitare pentru o autorizație de construire!

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a declarat, pentru newsbv.ro, că Primăria Brașov nu a înregistrat niciodată vreo  solicitare pentru eliberarea unui certificat de urbanism sau a autorizației de construire pentru imobilul Nuba Chalet din Poiana Brașov.

Pe de altă parte, reprezentantul administrației publice locale a precizat că firma ISN Entertainment SRL, cu punct de lucru Nuba – Poiana Brașov, a solicitat emiterea unui acord/autorizație de funcționare, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, pentru desfășurarea de activități economice. Din cauză că pentru imobilul respectiv nu exista autorizație de construire și nici recepționarea finalizării lucrărilor, Primăria nu a eliberat acest acord/autorizație de funcționare.

S-a dispus suspendarea activității Nuba Chalet până la intrarea în legalitate. Dar chefurile la cabană se țin lanț

Toarcea a menționat și ce măsuri a luat municipalitatea. Astfel, polițiștii locali din cadrul Biroului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au efectuat un control la Nuba Chalet și au constatat că au fost executate lucrări fără autorizație de construire. S-a dat o amendă contravențională și măsura complementară de desființarea lucrărilor executate fără autorizație. Întrucât nu a fost dusă la îndeplinire măsura complementară dispusă, a fost sesizată instanța de judecată. Conform precizărilor reprezentanților Poliției Locale, până la soluționarea dosarului nu se pot dispune alte măsuri.

Totodată,  ISN ENTERTAINMENT SRL –  „NUBA” a fost verificată și de polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului și Activități Comerciale care au constatat că aceasta nu deținea autorizație de funcționare emisă de Primăria Municipiului Brașov.

Alte articole:   Duminica Floriilor

Reprezentantul municipalității spune că agentul economic a fost sancționat, pentru lipsa acord/autorizație de funcționare, cu amendă și măsura complementară de suspendare a activității comerciale până la data autorizării. Firma a contestat acest proces-verbal. Astfel, pe rolul Judecătoriei Brașov a fost înregistrat dosarul care are ca obiect acest procesul-verbal de contravenție. Instanța a rămas în pronunțare.

Jonglerii la Oficiul de Cadastru și Publicitare Imobiliară

Ar fi fost culmea să existe o autorizație de funcționare pentru un imobil care nu există în acte… Nuba Chalet a fost construită pe un teren unde ar fi trebuit să existe garaje pentru instalațiile de amenajare a pârtiilor, un dormitor și un WC. Pentru zona la care facem referire, a fost emisă Autorizația de Construire nr. 666/11.07.2000.

În loc de garaje, a răsărit un loc de chermeze pentru mai-marii PSD. Dar, la OCPI, în actele cadastrale nu figura zilele trecute nicio clădire… Interesant, însă, că au fost două tentative de a face înregistrări nelegale în Cartea Funciară privitor la clădirile pe terenurile cu numerele topo care sunt menționate în AC 666/2000.

Asta după ce în presa brașoveană a izbucnit scandalul privind nelegalitatea construcției.

Prima tentativă

În data de 24.08.2023, se depune la OCPI Brașov cererea nr. 144017, pentru „Prima inregistrare a imobilelor/unitatilor individuale!”. În datele de 28.08, 6.09, 20.09.2023, la dosar s-au depus completări la solicitarea OCPI

„Există neconcordanță între destinația construcției din certificatul fiscal (Garaj) și actuala componență și destinație. Este de notorietate faptul că această constructie a fost extinsă în ultimii ani, aspecte care nu reies din certificatul fiscal. Se vor prezenta documentele în conformitate cu legislația în vigoare”, spuneau în 20 septembrie anul trecut oficialii OCPI Brașov.

Alte articole:   Săptămâna Patimilor. Ce simbolizează fiecare zi

Adică, la Direcția Fiscală Brașov, băieții deștepți plăteau impozit pentru un garaj, iar, de facto, acolo funcționează restaurant/club… Adică, o „mică” țeapă trasă la bugetul local.

În cele din urmă, în data de 10.10.2023, cei de la OCPI se pronunță: „Documentația se respinge conform art. 39 al. 1 din Regulamentul de avizare, receptie si inscriere in evidentele de cadastru și carte funciară aprobat prin Ordinul nr. 600/2023 cu modificările și completările ulterioare. Nu s-au adus completările solicitate”.

A doua tentativă eșuată, o tentativă de inducere în eroare a OCPI

În data de 19.12.2023, a fost depusă o altă cerere, nr. 224357, pentru „Prima inregistrare a imobilelor/unitatilor individuale”. Cerea a fost respinsă de către OCPI în 29.12.2023, pe motiv că „In urma verificarilor s-a constat faptul ca amplasamentul imobilului propus in prezenta documentatie se suprapune cu amplasamentul imobilului nr. cadastral 176676 Brasov. De asemenea, geometria imobilului suprapune cu terenurile forestiere aflate in proprietatea publica a statului, asa cum au fost stabilite de catre comisia locala de inventariere in conformitate cu dispozitiile din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist din Romania. 

La documentatie nu s-a atasat planul vizat spre neschimbare in vederea alipirii terenurilor care insotea certificatul de urbanism nr. 2103/14.07.2023 emis de Primaria Municipiului Brasov. In vederea inscrierii constructiei C1 prezentata in planul de amplasament ca fiind construita in 2000, cu un regim de inaltime P+M, din certificatul fiscal nu reiese suprafata reala a constructiei conform prevederilor art. 89, al. 1, lit (c) din Regulamentul de receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara aprobat prin Ordinul Directorului General al A.N.C.P.I. nr. 600/2023. Documentatia se respinge conform art. 39, al.1 si 40, al. 1, lit (i) din Regulamentul de receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara aprobat prin Ordinul Directorului General al A.N.C.P.I. nr. 600/2023”.

Curtea Constituțională nu permite intabuarea construcțiilor ilegale

Mai trebuie făcută o precizare. Ce vor cei de la Nuba Chalet este neconstituțional. Bun, asta dacă cei care se află în spatele acestei afaceri nu sunt mai presus de lege. Caz în cre poate ar trebui să emigrăm nu în Congo, ci în Borswana…

Alte articole:   Săptămâna Patimilor. Ce simbolizează fiecare zi

Ce spune Curtea Constituțională, Decizie nr. 13/2019:

Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”.

Ce spun cei de la Direcția Silvică Brașov, dar și Garda Forestieră?

Practic, oamenii s-au dus să legalizeze construcția pe un alt număr topo, din spatele Ana Hotels Poiana Brașov, unde într-adevăr exista o anexa… „Se suprapune amplasamanetul imobilului ”, o spun, elegant, cei de la OCPI.

Ar mai fi de reținut, aici, ce spun cei de la OCPI: construcția se suprapune peste terenuri forestiere ale statului român. O să vedem ce spun cei de la Direcția Silvică Brașov, dar și Garda Forestieră.

Nuba Chalet (Poiana Brașov), un exemplu cum NU luptă autoritățile împotriva evaziunii fiscale și prevenirea unor tragedii ca la Ferma Dacilor

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!