Sărbătoarea Proorocului Ilie Tesviteanul, aducătorul de ploi

Sărbătoarea Proorocului Ilie Tesviteanul, aducătorul de ploi

În fiecare an pe data de 20 iulie, Biserica sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfântul Ilie este unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, este cinstit de de creştini, ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel.

Originar din Tesva, în Galaad, Sf. Ilie Tesviteanul a fost unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament, numit adesea „omul lui Dumnezeu”. Proorocul Ilie este deopotrivă cinstit de evrei și de creștini. Este singurul profet din Vechiul Testament care apare alături de Moise, pe Muntele Tabor, la Schimbarea la Față a Mântuitorului. Potrivit profetului Maleahi, înainte de sfârșitul lumii, Ilie va veni iar pe pământ.

Vechiul Testament istorisește că Sfântul Ilie ajunge la curtea regelui Ahab şi îi vesteşte acestuia că Dumnezeu va pedepsi poporul cu secetă, dacă nu va lepăda credinţa în zeul Baal. Pentru că regele nesocotește cele spuse, la cuvintele Profetului, o secetă s-a abătut asupra pamântului, timp de trei ani și jumătate.

Alte articole:   VIDEO Unul dintre inculpaţii în cazul uciderii omului de afaceri din Sibiu Adrian Kreiner, adus în ţară

Sfântul Ilie a fost nevoit să se ascundă de mânia regelui Ahab la pârâul Cherit, în Hozeva. Potrivit tradiţiei locului, aici se află peştera în care Sfântul Ilie Tesviteanul a stat înainte de a urca pe Muntele Sinai. Aici, corbii îi aduceau pâine şi carne, iar apă bea din pârâu.

În perioada sa pământeană, Ilie a săvârşit şi păcate, cel mai mare fiind uciderea părinţilor săi, la îndemnul diavolului. Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi.

Sfântul Ilie este celebrat şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

Alte articole:   Autostrada Brașov-Bacău: A fost desemnat câștigătorul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate

Potrivit tradiţiei, în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Şi tot de Sfântul Ilie, erau adunate plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.

Femeile duceau în această zi busuioc la biserică, pentru a fi sfinţit după care, întoarse acasă, îl puneau pe foc, iar cenuşa rezultată o foloseau în scopuri terapeutice, atunci când copiii lor făceau bube în gură.

În această zi nu se face curăţenie, nu se găteşte, nu se lucrează și nu este bine să te cerți cu cineva.  Se spune că proorocul îi pedepsește pe cei care nu cinstesc această și trimite fenomene meteo precum ar fi trăznete, ploaie, grindină, care ar putea distruge recoltele.

Se crede că, dacă tună de Sântilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi.

Alte articole:   BOMBĂ! Candidaturile AUR Brașov riscă să fie invalidate pentru că listele nu au fost semnate de președintele organizației județene!

Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu deschid uşile sau ferestresle de la casă, întrucat există superstiţia potrivit careia diavolul s-ar putea ascunde în gospodărie pentru a fugi de furia Sfântului Prooroc.

Pentru sănătate, în anumite zone, oamenii obişnuiesc să consume mere proaspete. Însă, fructele trebuie duse la Biserică pentru a fi sfinţite înainte de a fi mâncate, căci, în caz contrar, vei avea parte după moarte numai de mere, iar în momentul în care îţi vei dori să le atingi, acestea vor disparea. Merele sfinţite, în schimb, vor deveni de aur pe lumea cealaltă.

Sărbătoarea Proorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate