Șapte elevi dezvoltă un motor de căutare inteligent pentru transportul în comun din Brașov

Șapte elevi dezvoltă un motor de căutare inteligent pentru transportul în comun din Brașov

Echipa castigatoareCinci echipe de programatori au ales să dezvolte aplicații utile pentru cetățeni, folosind seturi de date deschise, fie de pe platforma națională data.gov.ro, fie de la instituțiile locale.

Rezultatele utilizării de către tinerii programatori a datelor despre transportul local, spitale, farmacii, notele de la bacalaureat sau prețul medicamentelor au fost remarcabile, pentru cele aproape trei zile de lucru. Tinerii au lucrat voluntar, în timpul liber, acceptând provocarea de a-și folosi cunoștințele tehnice pentru a aduce o schimbare în comunitate.

Daniel Neghină, Sorin Mircea, Lucian Prunău, Mihai Vîlcu, Mădălin Morcov, Mihai Mihalache, elevi ai Colegiului Național de Informatică „Grigore Moisil” și Mircea Savin, elev la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, au fost echipa câștigătoare a Open Data Hackathon. Cei șapte elevi au dezvoltat un motor de căutare inteligent pentru transportul în comun din Brașov. Prin introducerea stației de plecare și a destinației, aplicația afișează timpul aproximativ în care va fi parcurs traseul și numărul mijlocului sau al mijloacelor de transport, care combinate, parcurg traseul introdus. Durata deplasării a fost calculată ținându-se cont de distanța dintre stații și viteza medie în condițiile unui trafic normal. Duminică, aplicația a fost realizată în procent de 80% și în curând va putea fi folosită de orice locuitor din Brașov care vrea să călătorească inteligent în oraș. O previzualizare este publică aici: https://ironcoders.com/ratbv/

Alte articole:   Românii comandă de șapte ori mai mulți mici de 1 Mai față de o zi obișnuită

harta spitaleO altă platformă care vine în sprijinul locuitorilor Brașovului este harta spitalelor și a farmaciilor, realizată de Petru Isfan, de la Asociația Smart City din Timișoara. Pe lângă faptul că arată datele de contact și fotografia spitalelor, pentru a fi ușor de recunoscut, website-ul oferă informații despre numărul de medici și de paturi pentru fiecare specializare sau secție a fiecărei unități. Harta poate fi accesată pe adresa: http://mysmartcity.ro/apps/medimap/#/

 

Pretul medicamentelorClaudiu Șchiopu, consultant IT, a realizat un sistem de căutare a prețurilor maximale ale medicamentelor și de sortare în funcție de substanța activă pe care o conțin. Aplicația ajută la estimarea costurilor rețetelor, dar și la alegerea, unui anumit medicament, în cazul în care medicul nu recomandă un tip anume.  Seturile de date utilizate aparțin Agenției Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și au fost preluate de pe data.gov.ro.

Alte articole:   Autostrada Brașov-Bacău: A fost desemnat câștigătorul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate

Victor Nițu, Gorgiana Bere, Ferencz Veres și Adrian Pistea au lucrat la standardizarea și indexarea datelor despre achiziții publice la nivel național, astfel încât platforma care afișează contractele încheiate pe bani publici să fie mai ușor de folosit, iar modul în care sunt stocate informațiile să fie mai accesibil.

Andrei Bârsan și Andrei Alexandrescu au creat o infrastructură web care permite vizualizarea rezultatelor de la Bacalaureat, de către fiecare elev, poziționarea acestuia la nivel național, procentele de promovabilitate la nivel județean, dar și impactul contestațiilor asupra procentelor de promovabilitate. Aceste ultime două proiecte sunt încă în curs de dezvoltare.

Open Data Hackathon face parte dintr-o serie de maratoane de programare, care încurajează utilizarea datelor deschise publicate de autoritățile publice locale sau naționale de către specialiștii IT și transpunerea lor în aplicații utile pentru cetățeni.

Alte articole:   Partidele și persoanele care au intrat în competiția pentru Consiliul Județean Brașov

Coaliția pentru date deschise este o platformă a organizațiilor, instituțiilor și persoanelor care promovează deschiderea datelor publice în România.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate