Povestea din spatele oului uriaș de ciocolată din Brașov

Nu da ciocolata din mână pe tortul de ciocolată din vitrină, este un aforism al lui George Budoi. ( Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete şi satire). Și tot el spunea că Nu există ciocolată proastă, dar unele ciocolate sunt mai bune decât altele. Și apoi, cât poți să reziști când vezi minunăția aia de ou uriaș expus în centrul Brașovului?

Plecând de la un aforism al lui Ahmed Salman Rushdie, scriitor și eseist din Regatul Unit de descendență indiană, „în prăjitura vieţii, prietenii sunt chipsuri de ciocolată”, am vrut să aflăm ce este în spatele oului uriaș de ciocolată.

De la multinaționale, la ciocolaterie

Absolventă de studii superioare în domeniul economic, după o perioadă consistentă de lucru petrecută în companii multinaționale din Sibiu și Brașov, Alina Lungu a decis că este timpul pentru o schimbare în carieră. Așa a început prin a organiza partea administrativă la Luado Chocolate.

Ajutată de experiență acumulată în domeniul logistic și cel economic și descoperind lumea plină de dinamism a microîntreprinderilor, s-a implicat tot mai mult în organizare și vânzare. Implementează primul system ERP în Luado și caută să eficientizeze tot mai mult partea de costuri. Chiar dacă în acel moment exista doar un magazin micut de prezentare și o producție restransă.

Când te apuci de treabă, mergi acasă la specialiști

A realizat destul de repede că are nevoie de mult mai multe informații. În mod special din zona producției artizanale, și prin urmare pleacă în Belgia pentru a vedea cum decurg lucrurile într-o ciocolaterie. La Academia Callebaut din Wieze își găsește pentru prima dată o mare parte din răspunsuri. Dar descoperă în același timp și noi provocări, precum cea de a produce praline și ciocolată.

Luado continuă să se dezvolte ajungând la 3 locații fizice în Brașov, și un magazin online. În primăvara anului 2017, încântată tot mai mult de lumea fascinantă a ciocolatei, se implică activ și în producție. A pregătit o nouă colecție de praline pentru toamnă anului respectiv. Una care nu diferă foarte mult ca practică față de primele lansate în 2012. Cu umpluturi bazate pe unt și aromatizate cu lichioruri sau uleiuri esențiale, marțipan și fondant. Însă puțin prea tradiționale pentru gusturile și tendințele actuale.

Astfel, în urmatorul an realizează o nouă colecție în care predomină infuziile de mentă, cafea proaspăt prăjită, ganache-urile cremoase aromatizate cu piri-piri, piureuri de fructe, șampanie sau marțipan.

Luado: De la un magazin, la o comunitate

Toate acestea, dar și pairinguri mult mai îndrăznețe în ediții limitate, cuceresc papilele gustative ale comunității Luado. Munca depusă se concretizează într-o cerere crescută a produselor, fapt care transforma în mod implicit și producția artizanală. Pralinele ajung la cel mult 3-4 săptămâni termen de valabilitate, după modelul ciocolateriilor artizanale din Belgia.

A urmat apoi o nouă specializare mai aprofundată în cadrul Academiei Callebaut din Belgia. După inspirația primită de la nume consecrate în domeniu, precum Melissa Coppel – una din cele mai prestigioase femei ciocolatier din lume și Head Cheful Academiei Callebaut – Ryan J. Stevensson, decide că este timpul pentru a trece și la partea de creație în ciocolată.

Primul ou sculptat din ciocolată belgiană

Așa apare, la Brașov, primul ou sculptat din ciocolată belgiană, care cântărește 8 kg. Are o înălțime de peste jumătate de metru, fiind expus în magazinul Luado din Poarta Șchei nr.2. Alina a lucrat mai bine de 3 zile la realizarea acestuia și la produsele din interiorul lui. Acolo au fost montate alte produse și figurine realizate tot din ciocolată belgiană, oul fiind dotat cu un sistem prin care este și iluminat în interior.

Lucrarea va rămâne acolo până după Sărbătorile Pascale, urmând apoi a lua drumul unei acțiuni caritabile.

Cochetează și cu cariera de pastry chef

Ar mai fi de adăugat că, în anul 2020, Alina îmbrățișează și partea de pastry. A realizat rețetele pentru primele eclere Luado, în cadrul unei colecții care astăzi ajunge să numere 9 tipuri. Pornind de la cele clasice cu vanilie, alune și ciocolată, dar și specialități cu mango, zmeură, caramel sărat, fistic, sau ultimul sosit, cel cu violete.

În prezent, alaturi de soțul ei Dorian și de echipa Luado, duce mai departe istoria ciocolatei și a bunului gust din Brașov. Istorie pe care o puteți afla într-o mica locație de degustare a produselor Luado, situată chiar în magazinul din strada Poarta Șchei nr.2. și a cărei documentare a fost făcută de către specialiștii Muzeului Civilizației Urbane din Brașov.

O nouă provocare

Așa cum ne-a spus Alina, viitorul din Luado constă în provocarea de a realiza o sculptură în ciocolată de dimensiuni mai mari și detalii mai elaborate, cel mai probabil în preajma Craciunului acestui an.

Dar nu va neglija nici apariția unor noi tipuri de praline și produse artizanale în zona de ciocolată și pastry. Pentru că, nu-i așa, lumea ciocolatei începe cu rădăcinile arborelui de cacao. Iar limita superioară a acesteia fiind undeva în înaltul cerului.

https://newsbv.ro/2016/12/28/descopera-ti-talentul-dorian-lungu-a-facut-mecatronica-a-fost-speaker-si-acum-se-ocupa-de-o-ciocolaterie/
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate