Mihai Pascu a fost ales președinte interimar la Consiliul Județean Brașov

Mihai Pascu a fost ales președinte interimar la Consiliul Județean Brașov

mihai pascu

11.45 Mihai Pascu: „Vreau să vă mulțumesc pentru încrederea acordată și îmi pare rău că nu am putut ajunge la acel consens de care vorbeam la începutul ședinței”.

11.42 Patru buletine de vot au fost anulate, având în vedere că, în afară de consilierul județean plecat din țară, alți trei au părăsit sala fără să voteze. Potrivit comisiei de validare, Mihai Pascu a fost ales președinte interimar al Consiliului Județean Brașov cu voturi 22 pentru, 7 împotrivă, 1 anulat.

11.22 A început procesul de votare!

11.20 Maria Dumbrăveanu explică procedura de vot secret pentru stabilirea președintelui interimar al CJ. Pe buletinul de vot va exista o singură persoană, Mihai Pascu. În pofida faptului că sala Consiliului Județean este dotată cu o  instalație de vot de câteva zeci de mii de euro, se va vota în stilul clasic, cu urnă și buletin de vot.

11.17 Consilierul PSD Paul Enache a părăsit nervos sala după ce colegul său s-a retras, spunându-le colegilor să meargă să vadă ce jaf e în județ, nu să-și împartă sute de hectare… După două minute a revenit în sală.

11.14 Mihai Popa: „Vreau să fac și eu precizare, pentru buna funcționare a acestei instituții. Vreau să mă retrag din această competiție, pentru că se pare că a devenit o competiție”.

11.11 27 de consilieri au fost de acord cu perioada de 29 de zile, 2 au fost împotrivă și 2 s-au abținut.

11.09 Claudiu Coman: „La propunerea Dvs (Mihai Popa – n.a.), propunem ca interimatul să aibă loc pe 29 de zile“.

11.08 S-a reluat ședința

10.49 S-a decis luare unei pauze de 10 minute pentru consultări în privința perioadei pe care să se facă desemnarea unui președinte interimar.

10.48 Carol Ambrus (UDMR): „Nu este legală modificarea perioadei, textul legii stabilește clar: interimatul se face pe perioada suspedării. Este punctul de vedere al unui jurist. Riscăm să ne fie atacată în contencios hotărârea pe care o luăm astăzi”.

Alte articole:   Lanțul românesc de bijuterii de lux, Teilor, a avut un profit net de 22,4 milioane lei în 2023

11.45 Claudiu Coman (PNL): „Nu trebuie să bulversăm activitatea instituției și nu cred că se pune problema de a bulversa activitatea și trebuie să ajungem la un consens ca resursele venite din rectificare să ajungă la comunități. Pe de altă parte, pentru a veni cu o hotărâre pe un termen nelimitat, nu este în regulă. Că este 15, 30 sau 45 de zile, trebuie să discutăm. De aceea vă cerem permisiunea să discutăm grupurile politice pentru a găsi o soluție în acest sens. Și mie mi se pare 15 zile un termen prea scurt, dar să nu lăsăm un termen, nu mi se pare în regulă”.

10.43 Kovacs Attila (UDMR): „Nu cred că trebuie să plecați nicăieri (să-și dea demisia cei doi vicepreședinți) pentru că din punctul de vedere al grupului UDMR v-ați făcut treaba. Nu se poate lucra cu sabia deasupra capului, pentru că știu ce înseamnă acest lucru, am fost vicepreședinte, de aceea aveți susținerea noastră”.

10.30 Mihai Pascu: „Suntem într-o perioadă de criză și trebuie să fim foarte atenți când luăm o decizie pentru funcționarea nu doar a Consiliului Județean, ci și a instituțiilor subordonate. Îmi pare rău ca s-a ajuns aici și sper ca dl. Aristotel Căncescu să se întparcă cât mai repede și să-și preia funcția. Având în vedere situația creeată, vreau să fac câteva precizări, pentru a vota în cunoștință de cauză. Mai importantă este ședința de mâine, când va avea loc ultima rectificare de buget, de substanță, din acest an. Iar dacă mâine nu avem consens să aprobăm această rectificare, se va bloca activitatea întregilor primării din județ. Dacă se creează tensiuni mari astăzi între noi, riscăm mâine să nu ajungem la nicio înțelegere. Până în prezent am avut suficientă înțelepciune să colabărăm bine împreună. Nu cred că putem colabora dacă din 15 în 15 zile facem schimbări. Pentru buna colaborare a instituției, sunt dispus să renunț la această funcție. Nu se poate face administrație publică cu sabia deasupra capului. Eu am venit aici să fac administrație, mai puțin politică, de aceea l-am susținut pe colegul Mihai Popa să preia această funcție. Mai mult, peste trei zile, dl. Popa vrea să-mi delege această funcție pentru a se implica în campania electorală. De aceea, vă rog, să gândiți bine această decizie, iar dacă considerați, azi mă retrag din această funcție, daca apreciați că astfel va funcționa mai bine instituția. Sunt pline cimitirele de oameni de neînlocuit. Apoi, după cum știți, dacă unul dintre vicepreședinți preia interimar funcția de președinte, se poate numi interimar un coleg consilier județean, ceea ce poate duce la un consens politic”.

Alte articole:   Glovo: Brașovul, în topul orașelor cu cele mai multe comenzi în zilele de Paște

10.25 Consilierul județean Paul Enache (PSD) îl propune ca președinte interimar pe Mihai Popa (PSD), iar consilierul Ioan Mareș (PDL) l-a propus, pentru experiența din administrația publică locală, pe Mihai Pascu (PC), dar numai pentru o perioadă de 15 zile, începând cu data de astăzi. Mihai Popa precizează că nu se poate stabili doar pentru 15 zile, ci despre întreaga perioadă a  suspendării de drept a președintelui Căncescu. Mihail Veștea (PDL) a replicat că în lege nu se precizează pe ce perioadă trebuie stabilit un președinte interimar.

10.23 Ordinea de zi a fost aprobată cu 31 de voturi și o abținere. 

10.16 A început ședința Consiliului Județean Brașov. Ședința este condusă de la prezidiu de vicepreședintele Mihai Popa (PSD), care are delegate atribuțiile de ordonator principal de credit până la data de 31 octombrie. Alături de el este celălalt vicepreședinte, Mihai Pascu (PC). Pe ordinea de zi prezentată este un singur punct, respectiv stabilirea vicepreședintelui care preia interimar funcția de președinte interimar. Sunt 32 de consileri județeni din 33, lipsește Cristei Nicolae (PC), plecat din țară. Stabililrea președintelui interimar se va face prin vot secret.

Alte articole:   Fundația Conservation Carpathia a lansat a doua ediție a programului Junior Ranger

10.12 La ședință, singurul parlamentar prezent este senatorul PNL Sebastian Grapă.

10.10 Au venit, în bloc, aleșii PNL și PDL.

10.08 Au sosit și reprezentanții UDMR

10.07 În sală au început să vină consilierii județeni PSD.

10.00 La ora la care ar fi trebuit să înceapă ședința, în sală se află doar cei doi consilieri județeni ai FDGR.

9.30 Cel mai citit portal local cu știri din Brașov va prezenta, pas cu pas, ce se va întâmpla la ședința Consiliului Județean Brașov, care a fost convocat „deîndată“, pentru ora 10.00, după ce prefectul Romer Ambrus Sandor Mihaly a emis ieri, la ora 13.00, un ordin prin care l-a suspendat din funcția de președinte al Consiliului Județean Brașov pe Aristotel Căncescu, după ce acesta a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

Potrivit prevederilor Legii 215, a administrației publice locale, funcția de președinte interimar poate fi îndeplinită de unul dintre cei doi vicepreședinți ai instituției, respectiv Mihai Popa (PSD) sau Mihai Pascu (PC). Surse din mediul politic au dezvăluit că există intenția ca persoanele în funcție acum să fie debarcate și să fi numiți alți doi consilieri județeni în locul lor, de la PDL-PNL sau chiar UDMR.

Rămâneți alături de noi pentru a afla discuțiile din plen, minut cu minut, și pentru a vedea cine a fost votat pentru a îndeplini, interimar, atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate