Luni, moțiune de cenzură la adresa Guvernului. Ce spun politicienii brașoveni

Luni, moțiune de cenzură la adresa Guvernului. Ce spun politicienii brașoveni

Parlamentul dezbate și votează luni moțiunea de cenzură depusă de PSD. Cu mai puțin de 24 de ore înaintea ședinței, situația este incertă în ceea ce privește succesul sau eșecul demersului inițiat de social-democrați. Pe hârtie, PSD, alături de PRO România și ALDE, are voturile necesare pentru adoptarea moțiunii, dar în practică situația se poate schimba. Liberalii au negociat intens cu parlamentarii PSD și cu cei din partidul lui Victor Ponta.

Teoretic PSD, PRO România și ALDE au împreună voturile necesare pentru înlăturarea Guvernului Orban. Oficial, PSD are 137 deputați și 70 de senatori. La aceste voturi se adaugă 24 – parlamentari PRO România (21 deputați și 3 senatori) și alte 3 voturi care vin de la senatorii ALDE. În total, pe hârtie sunt 234 de voturi, suficiente pentru adoptarea moțiunii de cenzură (50+1=233 voturi necesare pentru adoptarea moțiunii de cenzură).

De asemenea, PSD are o relație bună cu grupul minorităților. La vot în Parlament, social-democrații pot miza pe șase deputați din grupul Minorităților.

Marius Dunca, senator, președinte PSD Brașov: „Guvernul PNL condus de Ludovic Orban trebuie să plece! Este un guvern care a pus în pericol nivelul de trai și sănătatea românilor. Au folosit pandemia de coronavirus ca să își umfle buzunarele. Am văzut cu toții raportul Curții de Conturi. În paralel, de parcă nu era deja suficient rău făcut, au călcat în picioare pensiile românilor și alocațiile copiilor. Mâine, Ludovic Orban pleacă acasă!”

Tudor-Ionuț Oprea, președinte PLUS Brașov: O moțiune de cenzură depusă în plină criză sanitară și cu mai puțin de o lună înainte de alegeri este complet neoportună și poate avea repercusiuni grave asupra cetățenilor. Avem în continuare o medie de peste 1200 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, suntem departe de a fi pregătiți pentru începutul anului școlar și suntem în plină campanie electorală – o moțiune de cenzură în acest context nu va face altceva decât să declanșeze o criză politică într-un moment total nepotrivit. Avem nevoie ca reprezentanții noștri din Parlament să dea dovadă de responsabilitate maximă când votează moțiunea și să pună binele cetățenilor înainte de oportunitatea politică. Moțiunea putea fi depusă imediat după alegerile locale, după începerea anului școlar și într-un moment în care sperăm să ne aflăm pe un trend descendent cu privire la cazurile noi, astfel încât să evităm o criză suplimentară de care nu avem nevoie în acest moment”.

Mihai Mohaci, deputat, președinte Pro România Brașov: „Din punctul meu de vedere, aștept de foarte mult timp ca PSD să se decidă pentru a depune moțiunea de cenzură și pentru a o vota în cursul zilei de luni. Sper din tot sufletul ca aceia care au declarat că vor vota căderea Guvernului Orban să o facă la modul serios, iar intenția de a vota căderea Guvernului să fie confirmată și prin votul negativ acordat Executivului. Trebuie să recunosc faptul că, până nu se numără bilele din urnă, nu am încredere că cei din PSD vor vota căderea acestui Guvern”.

Roxana Mînzatu, deputat PSD: „Eu voi vota moțiunea de cenzură pentru că, în domeniul accesului la educație digitală, nu au făcut nimic și nu au respectat legea pe care am votat-o în Parlament. Legea 109/2020, inițiată e mine, în care se prevede ca toți copii și profesorii să fie dotați cu laptop sau tabletă conectate la internet. Legea a fost adopotată, trebuie să fie pusă în practică de Guvern. Executivul a tot bâjbâit, au încercat că achiziționeze tablete în sistem centralizat, iar acum au anunțat că nu pot să o facă și nu vor primi copiii tablete la începerea școlii, că s-a blocat licitația. Oricum nu era suficiente… Acum spun să cumpere primarii și vor primi după banii de la Guvern. Însă unde nu au bani primăriile, copiii sunt condamnați. Acesta e motivul principal pentru care votez la moțiune, ca să nu enumăr și altele”.

Gabriel Andronache, deputat PNL: „În opinia mea, moțiunea nu va trece. Este evident că PSD nu are numărul de voturi pentru ca această moțiune să treacă. Oricum, depunerea moțiunii s-a realizat cu încălcarea Constituției, pentru că cei de la PSD și-au permis să convoace trei sesiuni extraordinare pentru a dezbate o singură moțiune de cenzură. De fapt, această moțiune a avut un singur scop, acela de a favoriza alegerea noii conduceri a PSD. Nu are nicio legătura cu democrația constituțională ce s-a întâmplat”

Mara Mareș, deputat PNL: „Prin inițierea moțiunii de cenzură, Partidul Social Democrat s-a poziționat de partea greșită a istoriei. După ce au abandonat România fix înainte de pandemie, lăsând statul fără bani și fără stocuri de medicamente – deci exact fără mijloacele cu care statul ar fi trebuit să apere societatea de pandemie, după ce, în plină pandemie, au limitat prerogativele legale care-i permiteau guvernului să lupte cu pandemia – ca nu cumva guvernul să facă o treabă «prea bună», acum vor, din nou, să strice. Să dărâme. Să înșele încrederea oamenilor. Acestui partid care acționează sistematic împotriva statului român și a intereselor generale ale societății nu trebuie să i se mai dea șansa să saboteze România. Chiar dacă ei ne spun că vor să strice, pentru a construi. Parlamentarii Partidului Național Liberal nu vor participa la votul aceste moțiuni de cenzură”.

Ștefan Ciolan, vicepreședinte ALDE Brașov:Noi credem că această moțiune trebuia depusă mult mai devreme. Putem înțelege întârzirea pentru a nu îngreuna situaţia medicală din ţară. Însă, cu sau fără criză medicală, acest guvern trebuie să plece, pentru că oricum nu se ocupă de criza medicală şi mai ales de cea economică. Pentru ei totul este doar motiv de campanie electorală şi de a-şi umple buzunarele din contracte dubioase, după cum a relatat presa și a constatat și Curtea de Conturi. Vom vedea dacă moţiunea va trece, pentru că în ultimele zile PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere. Cu toate acestea, indiferent de rezultatul votului, românii au dat de mult un vot de blam guvernului Iohannis-Orban. Motivele le resimțim cu toţii: o economie care se prăbuşeşte, peste un milion de şomeri, corupţie şi afaceri necurate, lipsă de idei şi de măsuri pentru începerea şcolii, încăpăţânarea de a găsi bani pentru orice mai puţin pentru majorarea, conform legilor, a pensiilor şi alocaţiilor”.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Marțea Mare: Pilda celor zece fecioare

Anunţuri mică publicitate