„Jocul meritelor” în Universitatea Transilvania!

„Jocul meritelor” în Universitatea Transilvania!

Rectoratul Universitatii TransilvaniaDupă deloc onorantele episoade cu neregulile descoperite de OPC Brașov la cantina din complexul studențesc Memo exact acum doi ani, dar și cel privind sistarea apei calde în căminele studențești ale Universității Transilvania din această vară, iată că la acest moment se manifestă nemulțumiri tot mai mari printre membrii comunității academice în legătură cu unele decizii total netransparente și se pare inechitabile ale actualei conduceri.

Astfel, în urma unei propuneri a Consiliului de Administrație condus de rectorul Ioan Vasile Abrudan, a fost aprobată de către același CA al Universității Transilvania, o listă conținând un număr de 181 de cadre didactice care vor primi, chiar din aceast an, o așa-numită gradație de merit pe o perioadă de aproape 5 ani. Bonificația este de 25% din salariul fiecărui cadru didactic, la care se adaugă și mărirea de salariu aprobată de Guvern, de 15% pentru toți profesorii.

Nimic nu ar fi reprezentat ceva ieșit din comun până când nu ar fi apărut voci care atrag atenția asupra mai multor chestiuni „bizare” care au apărut cu această ocazie. Surprinzător, sau nu, pe aceste liste se află foarte mulți dintre membrii CA, în frunte chiar cu rectorul Abrudan, care au și aprobat acordarea acestor sume. Tot curios este și faptul că lista conține, aproape în integralitate, doar posturi de profesori și conferențiari, majoritatea având și diverse funcții de conducere plătite în cadrul universității, care s-au calificat în acord cu grila de performanță „preparată” de Consiliul de Administrație.

Alte articole:   Restricții de circulație pe strada Poarta Şchei

Acest aspect conduce la faptul că, aritmetic, bugetul universității va fi greu încercat, iar majoritatea preparatorilor, asistenților și lectorilor nu vor vedea niciun ban în plus de acum pentru câțiva ani încolo, ei nefiind așa de „merituoși” ca șefii lor. Probabil că nu au fost realizate suficiente economii ținând cont că de la mijlocul anului 2013 norma didactică a fost mărită succesiv cu 2 ore pe același plafon salarial. Mai mult, nemulțumirile foarte justificate dealtfel, se manifestă și din partea personalului nedidactic și TESA, complet ignorat din acest „act al generozității”, probabil și datorită faptului că această categorie de personal nu are drept de vot la alegerile pentru șefia universității, alegeri care vor avea loc peste doar 2 luni!

Bineînțeles că, în replică, cei de la conducerea universității, ascunzându-se sub paravanul autonomiei universitare, pot invoca faptul că topul celor mai merituoși profesori a fost realizat riguros pe baza unui punctaj aferent unor secțiuni privind actul didactic dar și cel de cercetare. În aceste condiții ne întrebăm când au avut efectiv timp să furnizeze acte didactice de „mare ținută academică” dar și rezultate „impresionante” ale cercetării cei mai mulți dintre profesorii nominalizați în lista cu pricina, aceștia ocupând funcții de conducere atât de solicitante cum sunt, spre exemplu, cele de Rector, Prorector, Decan ori Director de departament?

Alte articole:   Un șofer de ambulanță din Suceava a suferit un AVC în timpul unei misiuni

Și acest lucru în cazul fericit în care „merituoșii” nu au și alte funcții/angajamente în special în zona de business personal ori administrativă! Studenți ai tuturor facultăților din Universitatea Transilvania ne-au semnalat de-a lungul ultimilor ani multe cazuri de absenteism ori, în cel mai bun caz, de predare superficială a unor cursuri de către unii dintre cei ocupă astfel de funcții de conducere. De asemenea, există o mare inapetență a studenților față de o serie cadre didactice demult trecute de vârsta pensionării, dar cu dispensă din partea Senatului de continuare a activității didactice (a se citi încasare de pensie + salariu), care mai mult „bântuie” în drum spre sălile de curs, unii dintre ei ajungând spre finalul orelor sau trimițând asistenți sau colaboratori pentru a-i suplini. Dacă avem curiozitatea să citim CV-urile multora dintre cei prezenți pe lista celor 181, nu mică ne va fi uimirea când vom constata că, pe lângă cursurile și seminariile din norma didactică, aceștia mai susțin și ore în regim de cadre asociate la alte universități din țară (în străinătate nu prea sunt cazuri), ocupă poziții de conducere în universitate dat și în cadrul unor asociații, fundații, societăți, echipe de experți evaluatori pe diverse programe ori instituții etc.

Alte articole:   Ziua Veteranilor de Război a fost marcată în Piaţa Unirii

Totodată fac parte sau sunt chiar manageri într-o serie de proiecte de cercetare sau parteneriate, sunt membrii într-o serie de CA-uri dar în același timp au și o prodigioasă activitate în cercetare, elaborând zeci și zeci de articole care mai de care mai științifice. Aici avem un mare dubiu: ori avem de-a face cu niște supraoameni, dedicați 24 din 24 de ore vieții universitare ori CV-urile acestor domni și doamne sunt pline de titluri și activități menite să impresioneze doar pe cei neavizați! În final ne întrebăm: Cât este valoros/real și cât nu în rezultatele raportate în formularele care au creat ierarhia aceastei liste și, de asemenea, de ce sunt în continuare discriminați cei din cadrul personalului nedidactic și TESA și sunt tratați ca „angajați de rang inferior”?

  • Costel Mihai
  • Preşedinte Mişcarea Populară Braşov
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate