FOTO VIDEO Prima cursă a trenulețului cu cremalieră de la Cetatea Râșnov

FOTO VIDEO Prima cursă a trenulețului cu cremalieră de la Cetatea Râșnov

trenuletul cu cremaliera rasnovAutoritățile locale din Râşnov au recepționat „Trenuleţul pe plan înclinat cu cremalieră – acces Cetatea Râşnov”.

Primarul Adrian Veștea a anunțat că trenul va fi funcţional începând cu luna iunie a acestui an.

La acest obiectiv s-a lucrat din iunie până în noiembrie, lucrările fiind considerate foarte dificile din cauza reliefului și  greutatea cu care au fost dislocate bucățle de stâncă. Chiar și turnarea betonului pentru piloni a fost o operațiune spectaculoasă. Un elicopter utilitar a zburat o zi deasupra Râşnovului şi a făcut aproape 100 de drumuri ca să toarne cei aproape 40 de metri cubi de beton.

De asemenea, montarea șinelor a fost executată cu ajutorul unei macarale de 220 de tone.

„A fost un proiect foarte greu de realizat, cu lucrări cum rar vezi în România. S-a săpat manual în piatră, iar pilonii au fost turnaţi cu elicopterul.Astăzi am făcut recepţia lucrărilor, iar pentru turişti vrem să dăm drumul ca cremalieră de la 1 iunie. Acest likt inclinat va putea transporta şi 5000 de turişti pe zi, mai ales vara când cetatea esre deschisă de la ora 9.00 la 19.00. Mai avem mici lucrări la curtea interioară a Casei de Cultură unde este una din staţii. Trebuie să obţinem şi autorizaţia ISCIR pentru cremalieră. De asemenea vrem ca până la vară să amenajăm şi un traseu pentru pădure, spre cetate, pentru ca turiştii să poată merge şi pe jos, să nu fie obligaţi să ia cremaliera. Tot traseul va fi luminat şi vor exista băncuţe şi mai multe zone de belvedere“, a explicat primarul din Râşnov, Adrian Veştea.

12 curse/oră, cu o capacitate de 30 de persoane/cursă

Potrivit proiectului, traseul liftului are o lungime de 165 de metri, cu o diferenţă de nivel de 94 de metri, iar unghiul de înclinare este de 34 de grade. Trenuleţul poate face 12 curse pe oră, având o capacitate de 30 de persoane/cursă. Consumul de energie pentru acest lift va fi unul redus, ţinând cont că are o contragreutate, şi totodată, este şi un mijloc de transport ecologic.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Primarul din Râșnov spune că numărul turiştilor care vor veni să viziteze Cetatea va creşte cu cel puţin 20%, după ce va liftul va fi pus în funcţiune. Investiția a fost de 10,71 milioane de lei, iar proiectul a fost realziat ci fonduri europene, prin Programul Operațional Regional.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate