Față nouă pentru Cetatea țărănească din Feldioara

Față nouă pentru Cetatea țărănească din Feldioara

cetatea feldioaraUna dintre cele mai importante investiţii derulate pentru dezvoltarea comunei Feldioara o reprezintă reabilitarea Cetăţii Ţărăneşti.
În prezent cetatea se află în curs de reabilitarea completă. Lucrările se desfăşoară conform unui studiu de fezabilitate realizat în anul 2011 de către Primăria Feldioara care a obţinut toate aprobările de la Ministerul Culturii şi alte instituţii abilitate.
Refacerea acestei cetăţi a început în anul 2013 întrucât au fost depuse câteva contestaţii după licitaţie şi se estimează că vor dura până în anul 2016, când ar trebui să fie reintrodusă în circuitul turistic. Lucrările începute în anul 2013 au fost reluate încă de acum câteva luni, atunci când condiţiile atmosferice au permis acest lucru. Multe sectoare din vechea fortăreaţă au fost deja reconstruite, făcându-se mai multe intervenţii tehnice de reabilitare. Puţinele fragmente de ziduri din vechea construcţie, mai bine conservate, au fost şi ele refăcute şi consolidate în bună parte. În zonele în care nu existau ziduri s-au construit ziduri noi din piatră care respectă structura şi arhitectura construcţiei.
Toate porţiunile exterioare şi spaţiile recuperate şi descoperite din interiorul cetăţii vor fi reconstruite şi reabilitate astfel încât să fie recompus cât mai exact trecutul cetăţii. Lucrările de reconstrucţie costă aproximativ 15 milioane lei, fonduri asigurate de Consiliul Judeţean Braşov. Din această sumă autoritatea judeţeană a virat deja peste 1 milion de euro.
Construită de către cavalerii teutoni pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, cetatea a fost extinsă după aceea cu ajutorul saşilor din Râşnov, Cristian şi Vulcan. Laturile de vest, nord şi est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi şi şapte turnuri. În timp ce pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.

Alte articole:   VIDEO Piețele Astra, Dacia și Tractorul, controlate de polițiști. Amenzi de peste 83.000 de lei

CLICK pe poze pentru a se mări!

Foto – Facebook – Imagini din Feldioara


Construirea cetăţii Feldioara sau Marienburg, denumirea din limba germană, a fost atribuită conform legendelor populare şi a unor istorici mai vechi, cavalerilor teutoni. Săpăturile efectuate de specialişti au dovedit însă că în acest loc nu a existat o cetate a cavalerilor teutoni din secolul al XIII-lea. Despre cetate se afirmă într-un document din anul 1439 că locuitorii comunei Feldioara au ridicat-o pentru apărarea familiilor şi bunurilor lor, cu „mari cheltuieli şi cu mare osteneală”. Cetatea a rezistat primei invazii turceşti din 1421. Această concluzie a fost trasă după studierea documentelor care atestă devastarea oraşului Braşov şi a satelor Hărman, Sânpetru, Bod, Hălchiu, Ghimbav şi Vulcan dar care nu aminteşte nimic de Feldioara. Fortificaţia a fost distrusă în anul 1430 de turci precum şi de Vlad Ţepeş în campania din 1457, locuitorii refacând-o în acelaşi an. Zidul de incintă din partea de sud a fost probabil distrus după bătălia de la Feldioara de oştile lui Petru Rareş prin vornicul Nicoară Grozav.
Pe zidăria turnului din spre nord există scrijelit anul 1657, dar nu se ştie dacă s-a făcut aceasta cu ocazia construirii lui sau cu ocazia renovării. Odată cu trecerea timpului şi cu reducerea conflictelor armate, cetatea a fost părăsită. Până la cutremurul din 1838, s-au folosit depozitele de cereale existente în cetate, care ulterior au fost abandonate. Cetatea este considerată de către specialiştii în arheologie o cetate ţărănească.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate