Făgărașul împlinește, astăzi, 729 de ani de atestare documentară

Făgărașul împlinește, astăzi, 729 de ani de atestare documentară

Făgărașul sărbătorește, astăzi, 729 de ani de la prima mențiune documentară. Prima atestare documentară a Făgăraşului ca localitate datează din anul 1291, însă unele scrieri menționează așezări mai vechi, pe maulul Oltului, cu mult înaintea datei în care este menţionat Făgăraşul.

Prima menţiune documentară a oraşului Făgăraş apare la 11 martie 1291, într-un act de donație al regelui Andrei al III-lea al Ungariei.

Prin acest act, Regele donează domeniul de la „Fogros” (Făgăraş) şi Sâmbăta „Zumbothel”, principelui maghiar Ugrinus.

Există, însă documente anterioare acestei mențiuni, care vorbesc despre Țara Făgărașului ca fiind ,,Terra Blachorum sau Terra Valachorum”, adică Țara Românilor, iar Gobelinus, un episcop catolic al Transilvaniei, numea Făgăraşul ca fiind „marele oraş românesc”, informează fagarasultau.ro.

Alte articole:   Muzeul Casa Mureșenilor, Casa Memorială „Ştefan Baciu” şi Muzeul de Artă, închise până pe 7 mai

Sextil Puşcariu menţionează existenţa unor aşezări mai vechi pe malul Oltului, la vest de oraş, prin zona fostei fabici de cărămidă. Se vorbeşte chiar de o altă cetate, din lemn, cu val de pământ şi palisadă (atestată arheologic), care era amplasată în alt loc decât actuala cetate, şi care ar fi fost incendiată în timpul marii invazii mongole din anul 1241.

Cele mai timpurii informaţii privitoare la Ţara Făgăraşului, datează din primul sfert al secolului al XIII-lea – diploma dată de regele Andrei al II-lea al Ungariei, în anul 1222, în care sunt informaţii privitoare la obligaţiile Cavalerilor Teutoni (aşezaţi la Feldioara, în Ţara Bârsei), de a plăti vamă la trecerea lor prin ţara românilor, Terra Blachorum.

Alte articole:   Autostrada Brașov-Bacău: A fost desemnat câștigătorul pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate

Cetatea Făgăraşului a fost reşedinţă pentru mai mulţi principi şi domnitori. Printre aceştia îi putem aminti pe: Negru Vodă, Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazu, Ştefan Mailat, principele  Michael Apaffy (în timpul căruia cetatea şi domeniul Făgăraşului au cunoscut o perioadă de maximă înflorire economică, depăşind în importanţă capitala Alba Iulia).

În timp orașul a devenit un important centru politic, mai ales datorită găzduirii dietelor, ca reședință princiară, precum și pentru faptul că în secolele al XVI-lea – al XVII-lea, a fost scaun superior de judecată.

Foto: arhiva/fagarasultau.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate