EXCLUSIV O nouă lovitură pentru Neculaie!

EXCLUSIV O nouă lovitură pentru Neculaie!

Reprezentanţii Roman SA au cerut edililor braşoveni peste 80 de milioane de lei, bani aferenţi taxelor şi impozitelor locale pe care societatea i-a achitat din 2004 şi până anul acesta, motivând că este parc industrial şi conform legii ar fi trebuit să beneficieze de scutire de la plata acestor biruri.

Practic, afaceristul Ioan Neculaie, cel care a dus de râpă FC Brașov și a intrat în posesia parcului industrial după privatizare, printr-un artificiu care a fost și el contestat în instanță de către Asociația Oamenilor de Afaceri din Brașov, a încercat să pună mâna pe o sumă consistentă de bani de la Consiliul Local.

Suma rezultase în urma unei expertize făcută de o firmă specializată la solicitarea conducerii societăţii, însă Asociaţia Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a comunicat Direcţiei Finanţelor Locale Braşov că aceste rapoarte nu au fost întocmite corect, iar valorile au fost eronate.

„Conform acestui raport întocmit de expert la cererea Roman SA a rezultat că Primăria Braşov ar trebui să achite acestei societăţi 19,979 milioane de lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 61,341 de milioane de lei. În total, ni s-au solicitat peste 80 de milioane de lei, expertul considerând că firma afaceristului Ioan Neculae nu ar fi datorat astfel de obligaţii fiscale din 1.03.2004, de când s-a transformat în parc industrial”, spunea în 2013 viceprimarul Adrian Atomei.

Neculaie interpretează cum vrea Codul Fiscal

Alte articole:   Săptămâna Patimilor. Ce simbolizează fiecare zi

Direcţia Fiscală a Primăriei Brașov a intentat un proces Roman SA tocmai pentru a lămuri acest litigiu.

„În conformitate cu Codul Fiscal, parcurile industriale pot fi scutite de plata impozitelor şi taxelor locale. În acest act normativ se specifică faptul că «Începând cu anul fiscal 2008, consiliul local poate acorda scutiri de la plata impozitului pe clădiri şi a impozitului pe teren, datorată de către persoanele juridice în condiţiile elaborării unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională şi în condiţiile îndeplinirii dispoziţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 117/2006 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 137/2007». Practic nu se este o scutire de la plata acestor dări prin efectul legii. Tocmai de aceea, am intentat această acţiune în instanţă, fiindcă de fapt este o problemă legată de interpretarea legislaţiei. Societatea consideră că ar fi trebuit scutită direct, iar Consiliul Local ar fi putut acorda scutiri în contextul elaborării unor scheme de ajutor de stat”, a precizat la acea vreme, pentru newsbv.ro, Marian Voinescu, şeful Direcţiei Finanţelor Locale Braşov.

Instanța a dat dreptate edililor. Sentința nu e definitivă

„Admite excepţia inadmisibilităţii cererii invocată de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Braşov- Direcţia Fiscală Braşov şi în consecinţă: Respinge cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamanta S.C. Roman S.A. Braşov în contradictoriu cu pârâtul susmenţionat. Majorează onorariul expertei Doroş Alexandra la suma de 30.000 de lei şi încuviinţează onorariul definitiv în această limită. Obligă pe pârâtul Consiliul Local al Municipiului Braşov – Direcţia Fiscală Braşov la plata onorariului majorat în contul Biroului Local de Expertize Tehnice Judiciare de pe lângă Tribunalul Braşov în termen de 5 zile de la data comunicării prezentei. Obligă pe reclamanta S.C. Roman S.A. Braşov la plata către pârâtul Consiliul Local Braşov a sumei de 34.345 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (onorariu avocaţial) şi respectiv a sumei de 11.150 lei către Direcţia Fiscală Braşov cu acelaşi titlu. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanței Curții de Apel Brașov.

Distribuie dacă îți place!