Ce spun politicienii despre „impozitarea nunților”

Ce spun politicienii despre „impozitarea nunților”

Tărăboi pe toate fronturile după ce presa a scris că ANAF a  început să trimită tinerilor căsătoriți solicitări ca aceștia să declare, într-un formular, ce relații economice a avut, în contextul căsătoriei civile și religioase, cu PFA, firme și altele, care le-au furnizat servicii de fotografie, muzică pentru petrecere și spațiul.

Ce spun politicienii brașoveni despre această situație:

Laura Bratosin, președinte organizația municipală ALDE: „La toate evenimentele publice sau private ar trebui noi ca și consumatori să solicitam factură.Legea spălării banilor trebuie să respecte principiile statului de drept, astfel că,obligat să declare venitul este prestatorul de servicii, in speța privind impozitarea nunților, declararea veniturilor trebuie făcută de către muzicant, fotograf, florar,operator video, ospatar etc.”.

Șerban Șovăială, consilier local independent: „Mi se pare o actiune ridicolă. Da, echitabil ar fi sa plateasca toata lumea impozit pe sumele pe care le încasează, iar tarifele percepute de formatiile muzicale la nunti, spre exemplu, nu sunt mici, dar sunt ridicole prin comparație cu sumele colosale plătite unora pentru pensiile speciale. Cum sa creezi o lume corectă când, în loc să restrângi aria de aplicare a «veniturilor speciale», tu o lărgești? După care această impozitare a nunților nu poate fi percepută decât ca o foame de bani, nu ca o introducere a echității în societate.”

Alte articole:   Cele mai multe prostituate înregistrate legal în Germania sunt românce

Cristian Macedonschi, consilier local FDGR: „Se pare ca ANAF are probleme majore de colectare daca incep sa urmareasca organizarea de nunti in Romania. Ma intreb oare de cati functionari au nevoie ca sa controleze toate nuntile si botezurile din Romania si daca acestia se bucura sa nu mai aiba sfarsituri de saptamana libere. Oricum costurile de control nu stau in raport cu sumele colectate. Eu am mai degraba impresia ca este un atac al PSD impotriva «familiei traditionale» pentru a se razbuna pe majoritatea romanilor care nu au iesit la vot la referendum si totodata o amenintare directa directionata bisericii ortodoxe care ar urma logic sa fie controlata de ANAF in legatura cu sumele incasate la nunti si la botezuri. Mai bine s-ar ocupa acest Guvern sa dezvolte rapid infrastructura in Romania care ar atrage in egala masura investitori romani si straini si astfel si-ar mari baza de colectare. Oare ce urmeaza taxa pe aerul respirat sau taxa pe tunsoare? Daca tot incepe aceasta actiune recomand ANAF sa inceapa cu controlul retroactiv a nuntii lui Dragnea Jr.? Am impresia ca «preastimatul» Orlando Teodorivici se gandeste sa impoziteze si taiatul de frunze la caini care insa i-ar deranja pe majoritatea colegilor de partid din PSD si a «prietenarilor» din cluburi…”.

Alte articole:   Cinci puncte de prim-ajutor pe timp de caniculă, în Făgăraş

Daniel Giurma, purtător de cuvânt PSD Brașov: „Nu se impozitează propriu-zis nunțile, pentru că ANAF nu vrea să afle câți bani s-au strâns din dar, iar apoi să-i impoziteze. Este vorba despre acei prestatori de servicii care s-au obișnuit să lucreze la negru. E o chestiune de mică înțelegere, de negociere, ca viitorii miri să angajeze DJ, fotografi sau firme care să le împodobească sala, dar care nu le emit niciodată un bon fiscal. Iar aceea e chiar o activitate care este impozitată. Nu e însă vina celor care se căsătoresc, decât, cel mult, că nu au cerut și ei factură. Să-i pui însă acum să completeze  formulare, să dea date despre cei cu care au colaborat la momentul nunții, e deja exagerat. Cine mai ține minte exact cu cine a lucrat, acum șase ani sau mai puțin, și de ce să vrea să furnizeze informațiile unui Fisc care niciodată nu s-a dovedit prietenos, unei instituții care îi amenință cu amenzi, chiar și acum? Și nu e singura. Vă reamintesc momentul din timpul guvernării Boc, când în fața Casei de Asigurări de Sănătate din fiecare județ se formau cozi imense. Oamenii erau puși pe drumuri pentru că acea instituție «descoperise» niște debite din urmă cu câțiva ani. Deciziile de impunere nu erau întotdeauna exacte, în sensul că, de fapt, unii cetățeni nu datorau nimic. Însă pentru a demonstra ei acest lucru erau nevoiți să aducă niște hârtii care erau deja la ANAF. Ironia e că, la Brașov, cele două instituții, ANAF și CAS, sunt la 100 de metri distanță una de alta. Așa e, statul are nevoie de bani, nu că are PSD de plătit salariile majorate ale bugetarilor, dar gradul de recoltare al obligațiilor fiscale rămâne scăzut în România. Trebuie aduse fonduri la buget ca să se poate susține Sănătatea, programele guvernamentale de investiții, Educația, Apărarea (suntem printre puținii care chiar alocăm 2% din PIB pentru acest lucru). E foarte adevărat că nu în baza fotografului de la nunți stă lunetistul din Armată, iar banii ar putea fi obținuți din  alte părți, așa cum o spune și ministrul de Finanțe. Iar ANAF va afla, la un moment dat, că a fi prietenos cu contribuabilul îi va asigura colaborarea lui de foarte multe ori. Dar asta nu mai ține de politic, ci de cum este educat funcționarul din punct de vedere al relației cu persoanele fizice și juridice. ”

Alte articole:   Ministrul Economiei: Ţinta exporturilor României pentru anul acesta este de 100 de miliarde de euro

Foto: Times New Roman

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate