Creștere explozivă de turiști la Cetatea Râșnov. Edilii vor 5 milioane de euro pentru refacerea fortificației

Creștere explozivă de turiști la Cetatea Râșnov. Edilii vor 5 milioane de euro pentru refacerea fortificației

Adrian VesteaPrimarul orașului Râșnov, Adrian Veștea, a anunțat, într-o conferință de presă, că numărul de turişti care au vizitat staţiunea a crescut foarte mult, comparativ cu anul trecut.

Astfel, 347.000 de persoane au vizitat fortificaţia în acest an, iar la Parcul cu Dinozauri 225.000, de turişti. „Anul trecut am avut  241.000 de vizitatori.Este o creştere de peste 100.000 de turişti, iar până la sfârșitul anului depășim 360.000 de vizitatori, ceea ce arată o creștere spectaculoasă a numărului celor care aleg să viziteze staţiunea Râșnov”, a declarat Veştea.

Şi liftul pe plan înclinat, care facilitează accesul la Cetate, a fost folosit de 22.600 de persoane, ceea ce demonstrează că este o investiţie rentabilă, care se va încadra în parametrii propuși în momentul depuneruu proiectului pentru finanţare europeană.

„Am finalizat în acest an, cu fonduri europene, atât centrul de informare turistică, liftul pe plan înclinat, pepiniera şilaboratoarele de la școală. Vom ajunge într-un procent foarte mare la finalizarea lucrărilor la Centrul Istoric. Se lucrează continuu și cred că până la finele anului vom ajunge la 98%. Sperăm să și finalizăm. Există optimism și din partea constructorului și a noastră”, a precizat edilul.

Primăria vrea 5 milioane de euro pentru refacerea Cetății Râșnovului

După cum știți, începe o nouă etapă de atragere de fonduri europene, pentru intervalul 2014 -2020. „Probabil că axele trebuiau deschise de mai mult, dar vreau să anunț că Râșnovul e pregătit să acceseze fonduri europene. Suntem printre puținii din România care au pregătit un plan pentru dezvoltarea în perioada următoare, cu toate procedurile legale, cu consultarea cetățenilor, a diverselor instituții. Avem un document final, care va sta la baza elaborării viitoarelor proiecte. Cu două dintre ele suntem destul de avansați”, a afirmat Adrian Veștea.

Alte articole:   Muzeul Casa Mureșenilor, Casa Memorială „Ştefan Baciu” şi Muzeul de Artă, închise până pe 7 mai

Unul dintre proiecte vizează restaurarea și conservarea Cetății și crearea de infrastructuri conexe. Proiectul e finalizat, iar valoarea  este de 5 milioane de euro inclusiv TVA, valoarea maxiumă care se acordă pentru un astfel de proiect.

„Din păcate, știți cu toții că cetatea nu a fost a noastră , în exercițiul financiar trecut, acum fiind în proprietatea orașului și având aceste creșteri spectaculoase de vizitatori vom fi printre primii care vor acumula punctajul necesar pentru acordarea fianţării pentru restaurarea ei. Avem o soluție de intervenție pentru reparații, pentru instalații, lucrări de desființare (contrucții sau completări de construcții care nu respectă principiile autenticității – lucrările făcute de aşa-zisul italian, care vroia să o transforme în hotel, culmea, cu aviz de la Ministerul Culturii, iar materialele care au fost folosite nu sunt specifice epocii în care a fost construită Cetatea). De asemenea, avem în vedere desființarea compartimentelor realizate recent pe structuri ușoare, desfacerea golurilor obturate, desființarea termopanelor de pe acoperișul cetății etc.”, a explicat primarul Râşnovlui ce lucrări ar urma să fie realizate.

Alte articole:   Ziua Muncii. În ultimii 25 de ani, fabricile din România au pierdut aproape 500.000 de angajaţi

Nu în ultimul rând, vor exista lucrări de consolidare și restaurare a fundațiilor, prin subzidiri, refacerea mortarului dintre rosturi, restaurarea și protecția tencuielilor și a materialului lemnos, reconstituirea turnului principal din nord și a turnului triunghiular, vor fi reconstituite câteva căsute, se refac șarpantele etc.

„După ce vom finaliza și vom restaura Cetatea din Râșnov, aceasta va deveni primul monument din România care va depăși 500.000 de vizitatori. La interior, vor fi amenajate camerele unde vor funcţiona săli muzeistice, cu aplicarea de microlclimat, ca exponatele să nu fie deteriorate, va fi securizat spațiul respectiv. La vremea respectivă probabil va crește și prețul biletului, pentru că vom avea argumente în acest sens, iar cetatea va avea contribuții importante la bugetul local, iar Primăria va fi un model de administrare a unui monument istoric clasa A. Costul unui biet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi a rămas neschimbat din 2008”, a mai declarat Veştea.

Lucrările, după verificarea eligibilității proiectului, în 2-3 ani poate fi implementat.

Parc dendrologic între Râșnov și Predeal

Un alt proiect pe care Primăria Râșnov îl va depune pentru a obține finanțare nerambursabilă este amenajarea unui parc dendrologic și o grădină botanică.

„Este un proiect tot în zona de agremenet, va fi amplasat pe Drumul Național dintre Râșnov și Predeal, pe o suprafață de 13 ha. Proiectul în sine va fi pe 5 ha, într-o zonă care în prezent nu este amanajată peisagistic şi este traversată de Râul Mic. Am încoput o colaborare cu Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii Transilvania din Brașov și avem în lucru ridicări topografice, studii pedologice, pe partea de botanică ce plante sunt în zonă, dar și din punct de vedere dendrologic, știm ce specii lemnoase sunt în zonă, specifice pentru deal și podiș – între 400 și 700 metri altitudine. Bugetul este 5 milioane de euro, şi această sumă este plafonată. Sunt bani foarte puțini la nivelul Regiunii Centru, doar 12,5 milioane de euro pentru toată regiunea, dar avem șansa să câștigăm pentru că se acceptă doar stațiunile balenoclimaterice și cele de interes național, iar Râșnovul are această șansă”, şi-a manifestat bucuria Adrian Veştea.

Alte articole:   Românii comandă de șapte ori mai mulți mici de 1 Mai față de o zi obișnuită

El spune că este o oportunitate pentru diversificarea ofertei turistice. Parcul va fi împărțit pe zone de relaxare, de joacă, pentru plimbat. Va exista un lac, un ponton, un pavilion multifuncțional cu magazin și cafenea, sere de arbori și flori autohtone şi tropicale, proiectarea unui alpinariu, grădini de trandafiri – un rosarium, fântâni arteziene şi, bineînţeles, panopuri cu explicații la plante și arbori.

 

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate