Sunt sau nu cormoranii un pericol pentru piscicultură? Ce spune cercetătorul conf. univ. dr. ing. Dan Traian Ionescu

Sunt sau nu cormoranii un pericol pentru piscicultură? Ce spune cercetătorul conf. univ. dr. ing. Dan Traian Ionescu
Singurul cercetător științific al României la RAMSAR, conf. univ. dr. ing. Dan Traian Ionescu, a fost întrebat, în cadrul emisiunii „Culisele Zilei cu Sebastian Dan”, dacă sunt sau nu cormoranii un pericol pentru piscicultură?

Sebastian Dan, realizatorul emisiunii: „Pentru că sunteți cercetător științific, iar poate unii cred că este o glumă, dar la un moment dat în România era o hăhăială totală pe criză făcută de cormorani la populație de pește. Acum avem aici și noi cormorani mici, la Brașov. Cât de reală este toată povestea asta? Sunt cormorani atât de mari prădători la pește? Care e adevărul? Povestea a trecut, respectiv persoana care era luată în derâdere nu mai e ministru al Agriculturii, dar aș fi curios care e adevărul”.

Conf. univ. dr. ing. Dan Traian Ionescu:Exceptând faptul că a fost probabil, mă rog, așa, o glumă forțată. Restul problemei există. Cormoranul, și aici vorbim de cormoranul mare. Cel mic de care vă spuneam, sigur e numărul mult mai mic, cel puțin în interiorul țării, față de cel mare. Cormoranul mare, de vreo 20-25 de ani în zona Brașovului, la Dumbrăvița – Rotbav, s-a înmulțit constant.

Cormoranii au început să și cuibărească de câțiva ani, lucru pe care nu l-am crezut

Însă, în perioade de migrație, avem sute de exemplare, până la peste 1000. Dacă citim literatura, vom vedea că, în general, mănâncă undeva la jumătatea de kilogram pe zi. La asta se poate adauga si o alta cantitate. În momentul în care sunt speriati, se întâmplă ceva: ei regurgitează, deci trebuie din nou sa mănânce. Adica un pic mai mult. Putem face ușor socoteala într-o perioada de o lună, să zicem, cât mănâncă vreo 500 de cormorani. Peste 250 de kg de peste pe zi. La 10 zile avem deja tone și la 30 zile…

Poate fi o problemă. Este sigur o problemă. Este sigur. Noi am făcut studii de ani de zile și asupra cormoralnului și relația între el și peștii din lacuri, din heleștee. Și dacă nu s-ar fi dat compensările pe care le-au luat fermierii, lucrurile erau mult mai grave. Dar nu este de ajuns. Situația e gravă în sensul în care el s-a înmulțit în toată Europa. Din motiv diverse. Sunt țări în care nu s-a mai vânat de ani de zile.

Acum nu spune că nimeni trebuie să combătut, dar există măsuri care sunt luate și în state din Vest. Măsuri de speriere, chiar au fost și intervenții în colonie. Sigur, legal. Inclusiv interzicerea cuibăritului, poate… Adică trebuie ținută evoluția sub control. Așa cum se întâmplă cu aproape orice specie care interacționează cu omul și cu interesele lui. Cum e și ursul, dar n-are rost să discutăm acum…”.

Explicație foto: Cuiburi de cormoranul mare cu pui, în Dumbrăvița. Credit foto: Delta din Carpați

Alte articole:   Lucian Patrașcu (PSD) – Investițiile în Sănătate, în topul priorităților mandatului Pătrașcu la Consiliul Județean

Emisiunea integrală poate fi vizionată mai jos:

VIDEO Dan Traian Ionescu despre extinderea Deltei din Carpați, la „Culisele Zilei cu Sebastian Dan”

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate