Epidemia de pangasius. Câți oameni mai trebuie să moară ca să interzicem acest aliment?

Epidemia de pangasius. Câți oameni mai trebuie să moară ca să interzicem acest aliment?

Epidemia de pangasius. Câți oameni mai trebuie să moară ca să interzicem acest aliment?

Distribuie dacă îți place!

Peștele pangasius este o specie des consumată, însă specialiștii spun că nu aduce niciun beneficiu organismului, ba chiar face mai mult rău. El are în compoziție substanțe periculoase, iar gândul ne duce chiar la pacienții spitalului din Murgeni care au avut de suferit după consumul acestuia.

VIDEO Trei morți și zeci de pacienți intoxicați la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, după ce au mâncat alimente oferite de o mănăstire

Peștele pangasius nu are oase, se consumă foarte ușor, este extrem de ieftin și nu lasă același miros neplăcut precum alt tip de pește. Însă această specie are în compoziție metale grele ce pot afecta sănătatea celor care o consumă.

Ce conține, de fapt, peștele pangasius

Pangasius este o specie de specie hibrid, creat de cercetătorii chinezi, special conceput pentru a supravieţui în medii toxice de viață și pentru a curăța apele foarte poluate. Pangasiusul este, de fapt, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apă, hrănindu-se cu acestea pentru a rezista.

Alte articole:   Eveniment special la Cetatea Feldioara – Marienburg, în Noaptea Muzeelor

Astfel, cei care consumă pangasius trebuie să știe că, în ciuda faptului că nu are oase și este accesibil la preț, acest tip de pește se hrănește doar cu toxine și mizerie, ceea ce îl face foarte periculos pentru organism.

În ceea ce privește componentele acestui pește, un studiu a arătat că această specie conține niveluri crescute de mercur. Mai exact, potrivit raportului cercetătorilor, pangasiusul are foarte puține proteine și un nivel scăzut de acizi grași omega 3, spre deosebire de peștii care provin din surse naturale.

În 2018, un grup de cercetători din Insulele Canare au evaluat riscul toxic cauzat de mercurul conținut de peștele pangasius. Aceștia au analizat 80 de mostre de fileuri congelate crude și marinate, iar rezultatele au fost șocante. Unele exemplare de pangasius, în special cele marinate, depășeau concentrațiile maxime acceptate de legislația europeană.

Alte articole:   Cum poți prepara o salată sănătoasă, potrivit unui dietetician

Probleme se știu, de ce nu ia nimeni măsuri?

Acum că știm de pericolele ascunse de solzii unui pește aparent banal, ne putem aduce aminte de cei trei pacienți decedați de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Alți zeci de bolnavi au fost transferți de urgență de la spitalul spre alte unități medicale, după ce, la masa de prânz de marți, au primit pește stricat, provenit de la o mănăstire, sub formă de pomană.

Autoritățile au informat Ministerul Sănătății despre situația de la Murgeni, iar Direcția de Sănătate Publică Vaslui a inițiat o anchetă în acest caz. De asemenea, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui efectuează cercetări cu privire la aspectele semnalate în cadrul spitalului din orașul Murgeni.

Alte articole:   Brașovul, singurul oraș din țară, în cursa pentru Capitala Verde Europeană

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate