Medicul Dan Grigorescu, despre „intersectarea” noului Spital al Brașovului cu cel nou de boli infecțioase și pneumoftiziologie

Medicul Dan Grigorescu, despre „intersectarea” noului Spital al Brașovului cu cel nou de boli infecțioase și pneumoftiziologie

Medicul Dan Grigorescu, candidat independent la Consiliul Local Brașov, are ca unic țel edificarea Noului Spital al Brașovului. La emisiunea „Culisele Zilei cu Sebastian Dan”, acesta a dezvăluit neajunsurile, dar și soluții de finanțare pentru demararea rapidă a cosntrucției acestui obiectiv vital pentru comunitatea nu doar din municipiul și județul Brașov, ci și pentru județele limitrofe.

Medicul Dan Grigorescu spune că noul spital poate să fie finanțat parțial și din alte „zone”, cu fonduri nerambursabile.

Primăria, ca partener public, poate accesa fonduri atât din zona GREEN (reprezentând capabilități de susținere ecologică a funcționării lui) cât și din zona SMART (reprezentată de integrarea lui în zona de tehnologie a informației, IT), doar discutăm de conceptul dezvoltat de mine în cei peste 7 ani. Acela de Green Smart Medical City! Iată, deci, că sunt accesibile și alte zone de finanțare, da? Care pot să fie folosite pentru susținerea acestui proiect. Micșorând presiunea costului final, care poate fi mai mic decât cel evaluat inițial.

Mai mult decât atât! Și nu voi obosi să repet acest lucru: Noul spital trebuie să cuprindă și o componentă cu o certă anvergură strategică. Și, când spun strategică, nu mă refer doar la  cea militară. Ci și la aceea de asigurare a asistenței medicale în situații de calamități naturale sau catastrofe sociale. Adică noi vedem că NATO evaluează în prezent posibilitatea de a opera diverse activități  în noul Aeroport al Brașovului. Cincu este alături, iar zona de conflict militar este la distanță de o semirachetă de noi…. Iar noi nu vrem să includem în conceptul Noului spital o zonă care să se poată  transforma de pe o zi pe alta într-o facilitate de tratament în situații de maximă urgență și complexitate!”

Moderator: Aici vă referiți la acea parcare subterană? 

„Da. De fapt mă refer la cele două nivele subterane care pot fi folosite în situații normale ca parcare. Și care pot fi convertite rapid în echivalentul unui spital de campanie. Păi stau și mă gândesc, oare NATO n-ar fi interesat și el să dea câțiva dolari, acolo, dacă asigurăm aceste facilități? Nu ar fi aceasta o sursă suplimentară de finanțare?

Și, deci, nu ar trebui să nu excludem niciuna dintre aceste propuneri? Un exemplu este, de pildă, Spitalul NATO din Malta, care are vreo șase nivele subterane, și în care activitatea se poate desfășura în mai multe categorii de concepte și care sunt gândite în special pentru situații de conflict. De ce n-am face și noi măcar vreo două?”

Hai să nu discutăm neapărat de un conflict militar, dar să ne aducem aminte ce a însemnat această pandemie și măcar din greșeli să învățăm! Să nu uităm că peste noapte, brusc, în curtea Spitalului Județean, a trebuit să facă repede un spital modular. 

Alte articole:   Sâmbăta Mare - ultima zi din Săptămâna Patimilor

Da, numai că pentru situații care implică gestionarea bolilor infecțioase în contextul unor epidemii sau pandemii, o astfel de organizare nu ar fi corectă. O astfel de entitate nu are ce căuta în inima profundă a clădirii principale a spitalului. Acesta a fost motivul pentru care, de pildă, în cadrul proiectului Noului Spital, am stabilit încă de la început ca zona de boli infecțioase să funcționeze într-o clădire separată. Dar conectată funcțional cu cea principală a spitalului.

Nu poate exista spitalul cel mic, de boli infecțioase, doar așa, ca să îl bifăm că am făcut și noi ceva!

Acesta este, de altfel, conceptul pe care s-a bazat actuala administrație a Brașovului când a desprins din proiectul mare al Noului spital proiecțelul așa-numitului spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie. Doar că acest așa-zis spital mai mic, sau această clădire dedicată tratamentului bolilor infecțioase, nu poate funcționa decât în strânsă legătură cu Noul spital! Altfel spus, nu poate exista spitalul cel mic de boli infecțioase, doar așa, ca să îl bifăm că am făcut și noi ceva ! E obligatoriu ca acesta să fie conectat funcțional cu Noul spital. Obligatoriu!

Hai să acceptăm că pentru această clădire mai mică se pot găsi sau aloca fonduri din alte surse. Excelent! Însă folosirea lor trebuie în continuare gândită strategic. În cadrul dezvoltării a ceea ce noi am numit Medical City. A noului oraș medical. Căci pe cele 18 hectare asta va fi construit. Nu un simplu spital, ci un adevărat oraș medical. Cu o multitudine de structuri necesare funcționării lui complexe. Și cu condiția să nu grevăm ocuparea terenului stabilit initial pentru Noul Spital cu construcții care să încurce lucrurile…”, a precizat medicul Dan Grigorescu.

Alte articole:   Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă şi va fi distribuită eparhiilor din ţară

Emisiunea integrală poate fi urmărită în continuare:

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate