Căncescu: „Îmi doresc ca primul avion să zboare de pe aeroportul din Ghimbav în 2016”

Căncescu: „Îmi doresc ca primul avion să zboare de pe aeroportul din Ghimbav în 2016”

aeroport brasov4Lucrările la pista aeroportului internațional Brașov-Ghimbav, intrate în conservare în luna noiembrie 2013 din cauza temperaturilor scăzute, au fost reluate și vor fi finalizate peste trei luni, a declarat astăzi președintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Aristotel Căncescu. El a adăugat că își dorește ca primul avion să zboare de pe acest aeroport în 2016.

„După cum știți, în luna noiembrie a anului trecut lucrările la pista aeroportului au intrat în conservare din cauza temperaturilor scăzute, dar acum vremea ne permite să pornim lucrările pentru a finaliza construcția. Pornim din faza de 70% pistă finalizată, aceasta este etapa în care ne aflăm, iar constructorul ne-a promis că în trei luni construcția va fi gata. Vom da drumul și la căile de acces spre terminal, care au o valoare de peste 1 milion de euro, dar și la licitația pentru balizaj. O să dăm drumul licitației pentru construcția celor două bretele de legătură și a căilor de acces către terminalul aeroportului, lucrări care vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, alături de balizaj, costul acestora fiind de un milion de euro. Probabil că, în acest an, o să dăm drumul și la lucrările pentru terminalul aeroportului și a turnului de control, dar cu siguranță în acest an vom finaliza bretelele de legătură, căile de acces și balizajul și vom începe și îndiguirea Besălcinului”, a precizat Căncescu.

Alte articole:   Finanţare de 22 de milioane de lei, prin Programul Anghel Saligny, pentru Ucea și Cincu

Întrebat câți bani mai sunt necesari pentru finalizarea lucrărilor la aeroport și de unde va lua sumele necesare, Căncescu a precizat că, pentru lucrările prevăzute în acest an, există fonduri suficiente: „Consilierii județeni au aprobat, în ședința de luna trecută, accesarea unui credit de 6,5 milioane de euro, din care cinci milioane pentru aeroport. Licitația s-a desfășurat, există ofertele, iar pe 12 aprilie se va tranșa câștigătorul. Sperăm să nu avem piedici. Eu rezolvasem totul la Ministerul de Finanțe, dar acum, nemaifiind la guvernare, sper să nu se întâmple nimic rău și să avem sprijinul necesar. Banii pentru lucrările din acest an îi avem, iar pentru turnul de control și terminal o să începem lucrările anul viitor dacă nu vom găsi în acest an fondurile necesare. Oricum, plățile pentru lucrări se vor face pe parcursul a trei ani, dar eu doresc ca primul avion să zboare de pe acest aeroport în 2016”, s-a arătat încrezător Aristotel Căncescu.

Alte articole:   Angajații din aparatul de lucru al Guvernului, în grevă japoneză

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mihai Pascu, a menționat că, după 15 martie, s-au făcut carotările, „care să ne arate dacă partea compactată, care nu a fost betonată, a fost afectată în vreun peste iarnă, astfel încât să avem certitudinea că nu vor exista probleme”.

Reprezentantul constructorului, Andi Kadaș, a afirmat la rândul său, că mai sunt de turnat 30.000 de metri cubi de beton și 400 de tone de balast și lianți de stabilizare până la finalizarea pistei și că, în trei luni, dacă nu vor fi probleme din cauza vremii, pista va fi gata: „Lucrările nu vor dura mai mult de trei luni și se vor finaliza mai repede decât termenul prevăzut în contract. În acest moment se lucrează pe trei tronsoane, acostamente, pistă și canalizare, iar de luni începe turnarea efectivă a betonului, având în vedere condițiile meteorologice actuale”.

Alte articole:   Persoană scoasă, în această dimineață, din râul Olt

Lucrările la pista aeroportului internațional Brașov-Ghimbav au început în primăvara anului trecut. Pista va avea o lungime de 2.850 de metri și o lățime de 45 de metri, iar suprafața totală a aeroportului, care se află în apropierea IAR Ghimbav, este de 209 ha.

Potrivit estimărilor, în primul an de funcționare, aeroportul va avea un trafic de 300.000 de călători, urmând ca numărul să crească treptat până la un milion de călători pe an, după șapte ani de la darea în folosință.

Investiția totală este de peste 60 de milioane de euro. Până în prezent, sumele folosite pentru lucrările demarate au fost alocate din bugetu CJ Brașov.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate