Vid legislativ. Bolnavii de Covid 19 izolați acasă nu pot primi concediu medical

Vid legislativ. Bolnavii de Covid 19 izolați acasă nu pot primi concediu medical

Pacienţii confirmaţi cu noul coronavirus care nu au mai fost internaţi în spital şi stau izolaţi acasă sunt într-o situaţie incredibilă. Medicii de familie nu le pot da concediu medical din cauza unui vid legislativ.

Legea izolării şi carantinei prevede că toţi cei depistaţi cu SARS-COV-2 trebuie internaţi şi li se acordă concediul medical la externare. Cei care n-au mai ajuns la spital sunt scăpaţi din vedere. Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a rezolva problema.

De exemplu, un pacient care a avut simptome de COVID-19, iar testul a ieşit pozitiv, dar nu a fost internat cel puţin 48 de ore pentru evaluare, aşa cum prevede legea în vigoare. Pacientul spune că a sunat la 112, dar i s-a recomandat să ia legătura cu DSP. Iar de acolo i s-a transmis să stea izolat 14 zile, să ia paracetamol şi vitamina C. După ce a aflat că nu se mai face testarea la finalul izolării, nici concediu medical nu mai primeşte.

Alte articole:   Șoc pentru mogulul Adrian Sârbu. Tatăl lui a fost găsit înjunghiat la Vulcan

Pacienta i-a trimis medicului de familie o declaraţie pe propria răspundere cu perioada cât a stat acasă şi datele personale. E o formulă convenită între doctori şi DSP, cel puțin la București, pentru vidul legislativ din perioada 2-21 iulie, neacoperită de noua lege a izolării şi carantinei. Medicii de familie acuză DSP că nu a emis certificatele necesare pentru eliberarea concediului medical…

“Dacă așa vrea DSP București, așa fac, trimit către DSP declarația cu copia de pe buletin a doamnei, așteptam hârtia de la DSP. N-am decizia de la DSP, nu pot să eliberez nimic”, susține Daciana Toma, medic de familie.

Medicii de familie au mai găsit însă o problemă: noua lege, care prevede internarea obligatorie a cazurilor pozitive, nu-i are în vedere şi pe cei care nu au mai fost spitalizaţi tocmai fiindcă DSP le-a cerut oamenilor să stea izolaţi acasă. În condiţiile în care, în multe locuri, nu au mai fost paturi disponibile în spitalele COVID.

“Noi putem să dăm doar pentru pacientul suspect care stă în carantină acasă. Aceasta este legea pentru pacientul care a fost externat şi medicul curant i-a dat o recomandare să primească şi de la medicul de familie concediu medical. Pacienţii pot să-şi piardă şi locul de muncă pentru că angajatorul, pe bună dreptate, nu spune doar nu te pot plăti pe acele două săptămâni, ci te dau afară pentru că tu ai lipsit nemotivat de la locul de muncă. Şi angajatorului îi trebuie o hârtie, în speţă concediul medical”, explică preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, dr. Raluca Zoițanu.

Mai este o problemă de rezolvat. Deşi noua lege prevede că indemnizaţia de concediul medical este de 100 la sută, cei aflaţi în carantină nu pot primi decât 75 la sută fiindcă mai trebuie făcute modificări legate de declaraţia 112 care se depune la ANAF.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate