Solstițiul de vară. 21 iunie, cea mai lungă zi din an

Solstițiul de vară. 21 iunie, cea mai lungă zi din an

Solstiţiul de vară marchează începutul verii astronomice şi este momentul în care ziua este cea mai lungă, iar noaptea cea mai scurtă.

Anul acesta, solstiţiul de vară, în emisfera nordică, are loc joi, 21 iunie, tot acum este Ziua Mondială a Soarelui.

În acestă zi, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute.

Soarele fiind deasupra orizontului, crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

Alte articole:   STS va realiza o aplicație pentru raportarea bolilor transmisibile. Ce date vor fi colectate

De acum, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de șase luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers, adică, solstițiul de iarnă. Aici începe iarna astronomică, iar înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont).

Solstiţiul de vară este asociat cu diverse tradiţii

Un moment semnificativ al anului, solstiţiul de vară este asociat cu diverse tradiţii populare în toată lumea, de sorginte păgână şi creştină.

Solstiţiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul, fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

Alte articole:   Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: „Este o fantomă, un drog ieftin, eficient și distrugător”

În vechime, solstiţiul de vară era un prilej de găsire şi folosire a apei magice. Îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ, dar constituia şi un ritual de renaştere. În unele regiuni, spălatul cu roua adunată în ajunul solstiţiului reprezenta o practică magică de frumuseţe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstiţiului reprezenta o cură de refacere a sănătăţii şi vigorii.

La români, solstiţiul de vară este apropiat şi legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată pe data de 24 iunie. Sânzienele, în mitologia românească, sunt făpturi magice, aeriene şi silvice, care au darul de a aduce vindecare oamenilor, parfum şi însuşiri de leac florilor, belşug în câmpii şi fertilitate animalelor.

Alte articole:   Peste 227.000 de pasageri au tranzitat Aeroportul Internaţional Brașov-Ghimbav în 2024

Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister și magie, fiind favorabilă vrăjilor și descântecelor de dragoste. Florile culese de Sânziene, așezate sub pernă în noaptea de 23 spre 24 iunie, le puteau ajuta pe fete să își vadă în vis viitorul soț.

Peste tot în lume, ziua e marcată de tradiţii şi superstiţii. Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o energie a pasiunii, vitalităţii, creativităţii şi belşugului.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov