blog-logo

Noaptea de Sânziene, la Șirnea

Noaptea de Sânziene, la Șirnea

Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural „Reduta”, Asociația Pro Șirnea și Primăria Comunei Fundata vă invită la Șirnea, sâmbătă, 23 iunie 2018 la „Noaptea de Sânziene”.

Peste sărbătoarea păgână a Sânzienelor s-a suprapus cea creștină a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la 24 iunie. Este miezul verii agrare când soarele începe să «coboare» către iarnă, vitalitatea este la punctul ei maxim, vegetația ajunge la maturitate și muncile agricole se încheie, oamenii pregătindu-se pentru recoltat.

Pentru că la Sânziene anul se înjumătățește și de acum înainte totul se va întâmpla după voia divinității, oamenii fac apel la o serie de practici cu caracter divinatoriu pentru a afla care va fi soarta recoltelor, dar și a celor din familie în următoarea jumătate a anului. E timpul când floarea de sânziene dobândește valoare de simbol magic cu valențe și funcții care diferă de la un sat la altul. Așezată la porți sau la cruci, floarea capătă puteri apotropaice, ținând departe relele aduse de stihii.

Alte articole:   28 februarie: 2.830 cazuri noi de infecții cu coronavirus. 108 la Brașov

Program:

  • 18:00 – Vecernie la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul
  • 19:00 – Șezătoare pe tema „Sânzienele în literatura și tradiția populară”, la Muzeul Nicolae Frunteș
  • 20:00 – Cules de flori de sânziene în acorduri muzicale
  • 21:00 – Program folcloric tematic „Sărbătoarea Sânzienelor” cu Ansamblul Folcloric „Plaiurile Dumbrăviței”, Ansamblul Folcloric „Plaiuri Moiecene”
  • 22:00 – “Noapte Luminată” program de poezie și muzică cu cavrtetul „Gaudeamus”
  • 23:00 – Agapă frățească

Foto: arhiva

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate