Avem sau nu şcoli sigure în Braşov?! Nici autorităţile nu prea ştiu

Avem sau nu şcoli sigure în Braşov?! Nici autorităţile nu prea ştiu

Sedinta ATOP (2)Chiar dacă instituţiile de ordine publică au concentrat un număr mare de echipaje în zona unităţilor de învăţământ, fenomenul delicvenţei juvenile şi a faptelor de natură penală petrecute în şcoli nu a putut fi eradicat, după cum recunosc reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de  Poliţie Braşov.

Comisarul şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al IPJ Braşov, a precizat că anul trecut s-a ajuns la o scădere a infracţiunilor produse în perimetrul unităţilor de învăţământ, însă a crescut numărul faptele de natură penală din incinta şcolilor.

Faptele penale s-au mutat în şcoli

Anul trecut, de exemplu, poliţiştii braşoveni au identificat 341 de elevi problemă, pentru care împreună cu dascălii s-au căutat soluţii de a-i „cuminţii”. „90% din faptele cu caracter penal au avut loc în incinta şcolilor şi 10% în afara lor.

Tocmai de aceea, împreună cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Administraţiei şi internelor s-a întocmit un plan comun pentru asigurarea protecţiei şcolilor, siguranţa elevilor şi a profesorilor în unităţile de învăţământ, dar şi combaterea delincvenţei juvenile. Vom derula în continuare acţiuni pentru menţinerea unui climat de ordine publică în zona şcolilor, dar şi pentru prevenirea absenteismului şcolar”, a explicat comisarul Liviu Naghi.

La teorie stăm bine, practica…

Problema siguranţei în instituţiile de învăţământ braşovene a fost dezbătută în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Braşov, iar profesorul Ştefan Aranyosi, care este directorul Liceului Tehnologic Silvic „Nicolae Rucăreanu”, a ţinut să sublinieze faptul că pe lângă „planurile de măsuri”, care sunt teoretice, este nevoie de mai multă implicare şi din partea forţelor de ordine.

„Fără acţiuni concrete nu vom face nimic. Părerea mea este că poliţia nu ia toate măsurile pentru a fi respectate normele, asta în condiţiile în care nu cumva s-au abrogat actele normative care interzis consumul de alcool pe domeniul public sau vânzarea de băuturi alcoolice de agenţii economici din apropierea unităţilor de învăţământ. Nu am prea văzut să se dea amenzi în acest sens”, a subliniat Aranyosi.

Campanie prin baruri

Şeful ATOP Braşov, consilierul judeţean Claudiu Coman, a propus ca împreună cu Poliţia Naţională, cea Locală şi Inspectoratul Şcolar să se deruleze o serie de acţiuni de prevenţie în diferite locaţii din jurul şcolilor unde elevii au obiceiul să chiulească şi să consume băuturi alcoolice sau tutun, în voie, ţinând cont că o serie de incidente se produc pe fondul consumului de băuturi. „Vrem să îi informăm şi pe agenţii economici cu privire la normele pe care le încalcă, astfel ca să se schimbe şi atitudinea lor. Cred că astfel de acţiuni, pe care le vom mediatiza, vor avea efect”, a precizat Coman. Şi şeful Poliţiei Braşov, chestorul Ioan Aron a subliniat faptul că absenteismul şi consumul de alcool în rândul elevilor sunt germenii activităţilor infracţionale, şi este nevoie de o cooperare între forţele de ordine şi cadrele didactice şi o mai mare preocupare şi din partea agenţilor economici pentru a stârpi aceste fenomene. Prof. Ştefan Aranyosi va coordona aceste echipe mixte, care în perioada următoare vor ieşi pe teren pentru a face ordine în rândul elevilor care „merg la ore” în baruri.

Distribuie dacă îți place!