România educată: Elevii de clasa a V-a învață… astrologie și zodii. Bătaie de joc cu aprobarea MEN

România educată: Elevii de clasa a V-a învață… astrologie și zodii. Bătaie de joc cu aprobarea MEN

Educația copiilor este un subiect care ține prima pagină tot timpul. Mai ales când apar derapaje. De data aceasta, vorbim despe un exerciţiu dintr-un caiet de lucru, destinat elevilor de clasa a V-a.

Subiectul a devenit viral pe internet, în urma postării pe Facebook a ilustratorului Radu Oltean a unui comentariu critic. Despre ce este vorba? Elevilor li se solicită să determine în ce zodie e născută Matilda, personajul principal al romanului lui Roald Dahl.

Exercițiul figurează în Caietul de lucru publicat la editura Booklet și care a primit avizul de la Ministerul Educației în 2018, după cum scrie educatieprivata.ro.

Ce putem preciza este faptul că două dintre autoare predau la Școala gimnazială din Ghimbav: Rădicanu Ramona – prof. supl., def., lb. română și Braun Codruța – prof.titular, gr.did. I, limba romana. Probabil, plictiseala fiind mare la școală, iar cum stă treaba cu zodiacul este subiectul principal de discuții în cancelarie, a ajuns să cunoască lumina tiparului o asemenea „capodoperă”.

Alte articole:   Asiguratorii au plătit anul trecut despăgubiri de călătorie de aproape 50 de milioane de lei

Ce a scris Radu Olteanu

Într-un manual-anexă (caiet de lucru structurat pe domenii), de Limba și literatura română, Cls V, aprobat de Ministerul Educației Naționale și scris de 3 (trei autori!), pe care îi și voi numi: Ramona Răducanu, Larisa Kodak și Codruța Braun, apare un exercițiu de „noaptea minții”.
Pornind de la un roman pentru copii absolut minunat, ”Matilda” de Roald Dahl, autoarele nu găsesc nimic mai interesant de discutat pe marginea cărții decât să le sugereze să descopere zodia Matildei, pornind de la niște așa zise „trăsături ale fiecărei zodii”.
Pe lângă că promovează astrologia și pseudo-științele în școală, printr-un manual aprobat de încuiații din MEN (ceea ce oricum e absolut scandalos), autoarele mai induc copiilor și ideea că dacă s-au născut într-o anumită zodie au obligatoriu niște defecte caracteristice, de care nu au cum să scape.
Adică dacă ești Taur ești musai încăpățânat, posesiv, fricos (nici o calitate), Geamăn (dezordonat, capricios), Leu (dominator, obraznic), Balanță (nehotărât, leneș), Scorpion (obraznic, nemilos), Săgetător (împrăștiat), Capricorn (zgârcit), Pești (risipitor). Două zodii au numai calități probabil sunt zodiile autoarelor: Berbecul este hotărât, capricios, activ. Iar Racul…. ehei! Racul e sensibil, ordonat, prietenos. Bine Racul trebuia să fie și zodia Matildei, ca să fie exercițiul ok.
OK pe dracu! Ce or să creadă copiii despre asta? Fiindcă ei chiar iau în serios chestiile astea! Că dacă ești Taur „ți-e scris” să fii încăpățânat, posesiv și fricos? Că toți Scorpionii și Leii sunt născuți să fie obraznici? Dacă nu te afli între zodiile în care scrie că ești deștept, trebuie să te resemnezi. N-ai cum! Asta e! dacă nu te-ai născut Geamăn, Balanță sau Fecioară (singurii „deștepți”) să fi sănătos. Munca de jos te așteaptă! Sau angajat la Ministerul Educației. ”Rasism astrologic” – dacă pot spune așa – , pe față.
Din toată minunea aia de carte, care e Matilda, atâta le-a dus capul pe doamne. Când poți discuta atâtea aspecte frumoase și educative realmente, cucoanele aleg să le sugereze copiilor că sunt damnați cu anumite defecte fiindcă s-au născut sub semnul uneia sau altei planete… Cartea aprobată de Ministerul Analfabetismului Național!
Eu dacă aș avea un cuvânt de spus în guvern sau minister aș retrage această mizerie de manual și le-aș da afară pe babele alea de la Minister care aprobă așa ceva. E clar că nici nu le studiază cu atenție. Sau sunt din alea care chiar studiază cu atenție horoscopul.
PS – căci văd destui care n-au înțeles. In roman nu exista absolut nici o referință la zodii sau horoscop.
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate