România are 13 produse alimentare recunoscute și înregistrate la nivel european

România are 13 produse alimentare recunoscute și înregistrate la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat la începutul lunii, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2452 al Comisiei din 26 octombrie 2023 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), „Salinate de Turda–IGP”.

Astfel, Salinate de Turda–IGP se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european:

Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată)

Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată)

Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată)

Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată)

Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată)

Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată)

Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată)

Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată)

Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată)

Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată)

Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată)

Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată).

În prezent, România mai are două produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecției Indicației Geografice Protejate – Batog deltaic de sturion și Babic de Buzău, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Specialitate Tradițională Garantată – Sardeluță marinată.

În ce privește „Salinata de Turda-IGP”, toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj.

Sursa: salutfagaras.ro

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate