Numărul de bugetari a crescut în plină pandemie

Numărul de bugetari a crescut în plină pandemie

Numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut și în luna martie, astfel că totalul de la schimbarea guvernului PSD cu un executiv PNL, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, a ajuns la un plus de 12.268 de posturi.

Totalul angajărilor este mai ridicat decât reflectă numărul de posturi ocupate, indicator raportat de Ministerul Finanțelor, întrucât acesta nu evidențiază impactul posturilor eliberate prin pensionări, demisii sau demiteri, fiind cunoscut că la schimbările de guverne sunt înlocuite de foarte multe ori conducerile instituțiilor publice chiar și la eșaloane inferioare.

Luna martie este cea mai recentă pentru care sunt disponibile datele respective, analizate de Profit.ro. În martie, comparativ cu februarie, numărul de posturi ocupate a urcat cu 1.717, reflectând, în bună parte, o suplimentare a personalului din sănătate, evoluție vizibilă și în luna februarie, când numărul de posturi ocupate a urcat cu peste 5.000.

Alte articole:   VIDEO Echipa „BlueStreamline” a Universităţii Transilvania lansează astăzi Monopostul BS24 cu care va participa la competiţii internaţionale

PNL a preluat guvernarea la începutul lunii noiembrie, printre promisiunile constante ale acestora fiind și cea de restructurare și eficientizare a aparatului de stat. În contextul epidemiei de coronavirus și al alegerilor locale și parlamentare, o astfel de inițiativă pare puțin probabilă în perioada următoare.

Profit.ro a scris și despre evoluția numărului de posturi ocupate și în perioada în care la guvernare s-a aflat PSD. Astfel, numărul angajaților din sectorul public a crescut cu peste 45.000, 3,8%, în intervalul decembrie 2016 – octombrie 2019, o perioadă de doi ani și 10 luni.

În luna martie a acestui an, administrația publică centrală avea 802.483 angajați, în timp ce administrația locală avea 445.574 persoane. Administrația centrală include circa 130.000 de angajați ai Ministerul Afacerilor Interne (în mare parte polițiști), aproape 74.000 la Ministerul Apărării Naționale și aproape 290.000 la Ministerul Educației.

Alte articole:   Începe SoNoRo Musikland, a VI-a ediție

Un număr ridicat de angajați mai sunt în administrația centrală și în instituțiile sanitare, aproape 72.000, și în instituțiile de învățământ superior, circa 66.400, precum și în instituții precum ANAF, casa de pensii, CNAS, agențiile județene de ocupare a forței de muncă sau în domeniul justiției.

În ce privește autoritățile locale, o concentrare mai ridicată de angajați este înregistrată în unități sanitare (circa 136.000) și în aparatul administrativ al primăriilor (276.600).

Atenția publică este concentrată de mult timp asupra aparatului bugetar al autorităților centrale, iar măsurile foarte palide de restructurare luate în ultimele luni au vizat unele comasări de ministere sau reorganizări în cadrul ministerelor.

Alte articole:   Bărbat din Tărlungeni, arestat pentru infracțiuni rutiere

Ministerele au, însă, de multe ori, un aparat central destul de redus comparativ cu numărul total al angajaților de la stat. O atenție mult mai redusă primește, însă, aparatul bugetar al autorităților locale. Indiferent de culoarea guvernelor, acestea au fost generoase cu primarii, despre care se consideră că asigură baza suportului politic al partidelor în teritoriu.

Astfel, în timp ce la nivel de guvern au loc exerciții de imagine cu reorganizarea de ministere prin desființarea de posturi neocupate și înlocuirea de șefi, Guvernul nu se preocupă de aparatul administrației locale, finanțat tot din banii contribuabililor.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate