Ministerul Educației clarifică modul de funcționare în scenariul roşu a claselor terminale

Ministerul Educației clarifică modul de funcționare în scenariul roşu a claselor terminale

Ministerul Educaţiei clarifică prevederile referitoare la funcţionarea claselor terminale în şcolile din scenariul roşu, dar şi posibilitatea prezenţei fizice în toate clasele, în toate şcolile, indiferent de scenariu, cu excepţia carantinei.

Ministerul Educaţiei a emis duminică o instrucţiune care a fost transmisă tuturor inspectoratelor şcolare şi tuturor şcolilor, pentru clarificarea aplicării prevederilor referitoare la funcţionarea claselor terminale în şcolile încadrate în scenariul roşu, precum şi pentru clarificarea posibilităţii prezenţei fizice în cadrul tuturor claselor, în toate şcolile, indiferent de scenariu, cu excepţia carantinei, relatează Digi24.

Astfel, unităţile de învăţământ au obligaţia asigurării accesului la educaţie pentru toţi preşcolarii sau elevii în unităţile de învăţământ preuniversitar cu respectarea tuturor normelor de protecţie, conform scenariilor aplicabile fiecărei şcoli.

Prezența fizică, dar număr limitat de elevi

Potrivit noilor precizări, nu se impun restricții pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în școli care funcționează în scenariul roșu. Înjumătățirea numărului elevilor are loc doar pentru clasele terminale, adică a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

Alte articole:   Alexandra Crivineanu la Culisele Zilei cu Sebastian Dan

În cazul claselor a VIII-a, pot participa simultan la cursurile în format fizic maximum 15 elevi, în timp ce pentru clasele terminale din învățământul liceal, limita este de 17 elevi, pe clasă pentru clasele terminale din învăţământul liceal, profesional şi postliceal.

Documentul mai prevede că pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a/XIII, precum şi pentru elevii din clasele terminale din învăţământul profesional şi postliceal care nu participă fizic la cursuri indiferent de motiv, unitatea de învăţământ preuniversitar este obligată să asigure organizarea activităţilor de predare-învăţare- evaluare online, iar elevii să participe la acestea. Astfel, conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, adaptat fiecărei situaţii, soluţii adecvate pentru asigurarea procesului educaţional online.

În situația în care toți elevii dintr-o clasă doresc să meargă la cursurile fizice, atunci se revine la sistemul hibrid: o săptămână de cursuri online și o săptămână de cursuri în format fizic.

Dacă numărul de elevi permis într-o clasă este depășit însă cu un elev sau doi, fiecare instituție de învățământ trebuie să stabilească cum se va face rotația, astfel încât toți elevii care își doresc, să aibă acces la cursurile fizice.

Alte articole:   Marțea Mare: Pilda celor zece fecioare

Prezența fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și din toate școlile, indiferent de scenariul în care funcționează, cu excepția celor din localitățile carantinate). Grupele pentru orele remediale sunt formate din 10-12 elevi.

Examenele naționale 2021, cu prezență fizică în localitățile în care incidența este sub 6 la mie

Evaluarea națională, Bacalaureatul și simulările examenelor naționale se pot desfășura cu prezența fizică a elevilor doar în localitățile în care incidența COVID este sub 6 la mie, prevede ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prin care sunt stabilite noile scenarii în care funcționează școlile și care a fost publicat sâmbătă seara în Monitorul Oficial, relateazî G4media.ro.

„Este permisă organizarea simulărilor examenelor naționale, evaluărilor naționale, orelor remediale și a examenelor pentru anii terminali, cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars- CoV-2, repectiv, distanțare corectă și igienizarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștii”, stabilește ordinul.

Noile scenarii în care funcționează școlile

Alte articole:   Obține gustul rețetelor tradiționale în bucatele pentru Paște, cu produsele din gama Hanul Boieresc, de la PENNY

De asemenea, noul ordin stabilește clar că pot fi organizate cursuri în format fizic doar până la atingerea ratei de incidență de 6 la mie. Dincolo de acest prag, elevii din toate ciclurile trec în online, potrivit G4media.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

https://newsbv.ro/2021/02/17/au-fost-stabilite-datele-la-care-vor-avea-loc-simularile-evaluarii-nationale-si-bacalaureatului/
https://newsbv.ro/2021/03/01/sorin-cimpeanu-va-propune-ca-elevii-din-clasele-a-viii-a-si-a-xii-a-sa-mearga-la-scoala-si-in-scenariul-rosu/
https://newsbv.ro/2021/03/04/orele-de-sport-in-aer-liber-se-pot-desfasura-fara-masca-de-protectie/
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate