
Inspectoratul Șoclar Județean Brașov nu are în evidență elevi care fac home schooling. Asta în condițiile în care în mai multe județe s-au raportat zeci de cazuri de elevi retrași de la școlile tradiționale pentru a face home schooling.
În România, școala este obligatorie, iar varianta de „home schooling”, în care părinții fac treaba profesorilor sub îndrumarea unor unități de învățământ, nu este recunoscută.
De curând, doi soți din Bihor au fost condamnați cu suspendare, pentru că și-au retras copiii din sistemul de învățământ de stat pentru a-i șolariza la domiciliu. În urma acestui caz, Ministerul Educației a cerut o evidență de la inspectoratele școlare din țară cu elevii care au fost retrași de la școală.
Suceava pare să aibă cei mai mulți copii retrași de la școală, numărul acestora ajungând la 81
Cifre similare raportau și Timișoara și Bihor.
„În urmă cu două săptămâni, când subiectul a intrat în atenția presei, am solicitat tuturor directorilor să ne raporteze dacă au elevi ai căror părinți ar fi solicitat retreagerea din școală a acestora, pentru acest motiv. Nu a fost semnalat niciun astfel de caz. Aplicația noastră informatică, SIIIR, unde deținem datele parcursului școlar pentru toți elevii permite procesarea cererilor de retragere doar pe motivele invocate în lege: medicale, plecări în străinătate temporare sau definitive, deces etc.!”, a declarat pentru newsbv.ro purtătorul de cuvânt ai IȘJ Brașov, Valentin Bucur.
Pe de altă parte,, acesta a precizat că este posibil ca „un părinte să-și retragă copilul de la școală invocând unul dintre motivele de enumerate (mai puțin decesul) fără să aibă obligația de a demonstra retragerea cu vreun document”.
Părinții care își retrag copiii de la școală primesc amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei și riscă chiar o condamnare.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!