Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a anunțat că în aproximativ o lună se dă startul proiectului de reabilitare a corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, după ce consilierii județeni au și aprobat în ședința de plen o hotărâre în acest sens.
Din această săptămână începe mutarea secţiilor din corpul B, în celelalte pavilioane ale spitalului, respectiv Astra, Tractorul şi în corpul A, după ce vineri Consiliul Judeţean a primit și avizul Ministerului Sănătăţii pentru reorganizare privind reorganizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, care prevede eliberarea Corpului B, astfel încât la acesta să poată începe lucrările de reabilitare.
„Ministerul a aprobat mutarea unor secţii din Corpul B, tocmai pentru a-l putea preda constructorului, care să înceapă lucrările de reabilitare. Având în vedere că era deja programată şedinţa de plen, am introdus pe ordinea de zi, ca punct suplimentar, hotărârea privind aprobarea noii structuri a spitalului, astfel încât să putem începe lucrările în cel mai scurt timp. În primă fază, se vor muta secţiile din Corpul B în celelalte pavilioane, respectiv Astra şi Tractorul, dar şi în Corpul A al Pavilionului Central, operaţiune care nu ar trebui să dureze foarte mult, maxim o lună. După ce Corpul B va fi eliberat vor începe şi lucrările propriu-zise”, a declarat preşedintele CJ, Adrian Veştea.
Pe perioada lucrărilor de reabilitare a corpului B al Spitalului Judeţean, numărul de paturi va fi redus cu 74. Astfel, SCJU Braşov va avea 841 de locuri, în lor de 915, câte sânt în prezent.
Ce lucrări se vor face
Potrivit proiectului, aripa B va fi consolidată, aducându-se în parametrii de funcţionare normaţi în caz de cutremur, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru păstrarea clădirii în funcţiune şi începerea unui nou ciclu de exploatare.
În zona de internare, principala modificare este amenajarea de grupuri sanitare şi duşuri (în încăperi distincte) în fiecare salon. Numărul de paturi din saloane scade la un maxim de 5, în timp ce numărul de rezerve cu 1 sau 2 paturi creşte, asigurându-se condiţii de internare pentru pacienţi cu nevoi extinse. Cel puţin o rezervă pe nivel va avea toate facilităţile pentru autonomia persoanelor cu handicap locomotor.
Secţia de primire Urgenţe va avea cameră de aşteptare pentru aparţinători, iar aceştia nu vor mai avea acces în culoarul principal al Unităţii de Primiri Urgenţe.
De asemenea, unde este cazul în cadrul secţiei va fi amenajat un cabinet de consultaţii, iar la secţia de Neurologie se amenajează o sală ATI cu până la 10 paturi, cameră separată de restul saloanelor cu un punct central de supraveghere permanentă şi două secundare pentru asistenţi.
Secţiile de Ortopedie şi Cardiologie vor avea saloane „septice” ce beneficiază de o separare a culoarului aferent.
Toate spaţiile vor fi tratate cu vopsea antimicrobiană sau se vor monta suprafeţe ceramice uşor de curăţat, scrie BunaZiuaBrasov.
Totodată, se vor executa mai multe lucrări ce vizează securitatea la incendii, printre care o scară nouă de evacuare – exterioară – va fi capabilă să preia două fluxuri de evacuare cu targa sau înlocuirea a două lifturi pentru pacienţi cu ascensoare pentru evacuare în caz de incendiu.
Valoarea totală a contractului privind reabilitarea Corpului B este de 23,1 milioane lei, iar lucrările vor dura 16 luni. Demararea lucrărilor vine cu o întârziere de trei ani, timp în care licitaţia iniţială a fost anulată şi apoi reluată.