Grevă la RAT Brașov!

Grevă la RAT Brașov!

Autobuz

22.00 Din ultimele informaţii, nici sâmbătă, mijloacele de transport ale RAT nu vor ieşi pe traseu, şoferii fiind în continuare nemulţumiţi că doleanţa lor de majorare a salariilor a rămas fără rezolvare.

18.00 Liderii sindicali le-au spus oamenilor că nu pot primi măriri salariale. În replică, șoferii au spus că nu ies azi pe traseu. Rămâne de văzut ce se va întâmpla mâine dimineață.

15.15 George Scripcaru a plecat de la discuțiile cu greviștii ca să se întâlnească cu Elena Udrea, la Primărie…. La ora 16.30, pleacă la Sfântu Gheorghe, unde discuțiile pe tema regionalizării continuă în sala restaurantului Şugaş.

15.00 Primarul amenință greviștii că dacă nu reiau lucrul vor avea probleme.  Scripcaru le-a solicitat să facă demersurile legale pentru grevă, altefel se va adresa în alte părți, dar a promis că pentru ziua de azi nu vor exista repercusiuni.

Primarul crede că cei care au iniţiat protestul trebuie sancţionaţi pentru că activitatea de transport în municipiul reşedinţă de judeţ a fost grav afectată. „Nişte responsabili se ascund în spatele unei aşa-zise activităţi spontane şi ei să nu aibă nicio responsabilitate?“, a explicat George Scripcaru.

Cu toate acestea, nici angajații veniți la schimbul doi nu au ieșit pe trasee. În schimb, edilul a anunțat că, de luni, vor demara procedurile legale pentru desemnarea unei noi conduceri la RAT Braşov.

Prefectul Mihai Mohaci a preluat lista cu solicitările sindicaliştilor şi a spus că o va înainta către MAI şi Ministerul Muncii, însă a precizat că problema trebuie rezolvată la nivel local.

14.00 Primarul George Scripcaru s-a dus la sediul RAT ca să discute cu protestatarii, la cantina RAT Braşov.

Circulă deja zvonuri că directorul  general, Augustin Pulpea, ar fi fost demis (deşi acest lucru nu îl poate face decât Consiliul Local, care este acţionar unic la RAT). Cert este că, la această oră, Pulpea este înconcediu medical.

12.15 La această oră, reprezentanţii salariaţilor RAT sunt la negocieri cu primarul George Scripcaru. Acesta a precizat că, în acest moment, nu există o soluţie legală pentru majorarea salariilor, singura oportunitate fiind… reducerea personalului.

„Le-am spus reprezentanţilor salariaţilor să îşi asume această restructurare, dacă doresc o majorare de salarii. Dacă vor fi concediate 100 de persoane, putem folosi fondurile rămase pentru a le mări angajaţilor rămaşi în regie salariile cu 5 – 10%. Conform legii, nu putem face acum majorări şi trebuie să ne încadrăm în bugetul de salarii aprobat”, a precizat Scripcaru.

Acesta a ţinut să sublinieze faptul că Regia primeşte de la municipalitate, anual, 26 de milioane de lei, în care este inclusă subvenţia, plata ratelor pentru autobuze la BERD la care se mai adaugă alte 9 milioane pentru gratuităţi, cea mai consistentă fiind cea pentru elevi pentru care Primăria dă 5 milioane de lei.

Nicolae Spinean, directorul de exploatare al RAT Braşov, a precizat că în momentul de faţă salariul mediu brut la şoferi este de 2.000 de lei, dar în mână un conducător auto rămâne cu doar 1.100 de lei.

De la ora 5,00 şi până la ora 9,00, pe cele 44 de linii de transport din municipiul reşedinţă de judeţ ar fi trebuit să circule 140 de autobuze şi troleibuze, fiind considerată o perioadă de vârf în transportul în comun.

12.00 Reprezentanţii protestatarilor, primarul George Scripcaru, viceprimarul Răzvan Popa  şi ai sindicatului, liderul CNSLR Frăţia Gheorghe Manea, încearcă dezamorsarea conflictului la Prefectura Braşov, fără succes, însă, până la această oră.

La sediul RAT, oamenii au scandat să vină primarul (care, evident, nu s-a dus acolo) şi i-au cerut Demisia!

Lipsa banilor pentru creşterea salariilor şi plata a sute de miliarde de lei pentru subvenţii are un substrat mult mai delicat. Faptul că nu s-au făcut investiţii care să aducă fonduri la bugetul regiei de transport. Staţiile de călători au fost cedate unor firme private apropiate primarului George Scripcaru, iar banii din publicitate au ajuns în alte buzunare. La fel, şi ridicarea maşinilor din muncipiu a fost cedată unor operatori privaţi, în loc ca banii să ajungă la RAT.

7.00 Șoferii de la RAT Brașov au refuzat în această dimineață să plece în curse. Potrivit purtătorului de cuvânt al RAT Brașov, Silviu Ștefan, nemulțumirea oamenilor este referitoare la nivelul de salarizare.

Nivelul mediu de salarizare este de 1.000 – 1.300 de lei. Victor Strungaru, vicepreşedintele sindicalistilor RAT Braşov, a declarat că salariul mediu al unui şofer de autobuz este de 1150 de RON. Circa 800 de persoane au întrerupt lucrul, atât șoferi, cât și mecanici.

„Este vorba despre o grevă spontană. Nu putem preciza la această oră când se va relua circulația mijloacelor de transport în comun. S-au purtat mai multe discuții în ultimele zile pe tema salarizării, dar nu se poate face nimic, deoarece există o prevedere în bugetul de stat pe 2013 că nu se pot majora salariile la companiile care primesc subvenții de la bugetele de stat sau local“, a declarat pentru newsbv.ro Silviu Ștefan.

140 de mijloace de transport în comun sunt blocate la această oră.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov