Războiul declarațiilor pe seama rezolvării problemei termoficării în sistem centralizat se pare că este singura chestiune certă la această oră.
„Incompetența, incapacitatea Executivului de a gestiona o situație pe care a avut posibilitatea să o gestioneze prin faptul că PNL este majoritar în Consiliul Local Brașov, a fost majoritar și în legislatura trecută, a avut și are șef al Executivului și doi viceprimari. Ori fuga aceasta de răspundere, pe care o practică acum şi viceprimarul Costel Mihai împreună cu primarul, a fost și în mandatul trecut”, a declarat PSD-istul Răzvan Popa.
Deşi susţine că grupul de consilieri ai PSD nu a votat o hotărâre ilegală, privin înfiinţarea serviciuui de termoficare al Primăriei, ei totuşi cer prefectului „să facă o analiză privind legalitatea actului administrativ și a HCL luată în ședință deîndată pentru ființarea serviciului de termoficare”….
„Am cerut pentru că HCL a fost luată într-o ședință deîndată, fără rapoarte de specialitate și viză de legalitate. Sigur că Legea nu spune că hotărârile au nevoie de un asemenea parcurs. Dar ceea ce este el puțin curios este faptul că în ședința comisiei de termoficare, în ultimul proces-verbal semnat de toți membrii comisiei se spune foarte clar și am fost cu toții de acord, să înființăm acest serviciu cu condiția ca Executivul până în 27 iulie, să întocmească și să obțină pentru proiectul de HCL, aviz Direcției Economice, Direcției Juridice și avisul Serviciului de Resurse Umane din Primărie. În caz contrar nu sunt de acord”, a susţinut Popa.
Chiar şi fără avize, PSD-iștii au votat, pe motiv că subiectul este de maxim interes pentru cetățeni. „Am fost de acord, deși contravenea cu ceea ce a decis comisia. Dacă doream să contestăm, făceam o acțiune în contencios administrativ. Dar când nu ai avize, nu ai nimic, iar funcționarii Primăriei refuză să facă aceste documente, te duci către instituția ierarhic superior. Hârtia pe care noi am făcut-o nu împiedică pe nimeni să ducă la îndeplinire hotărârea și cine este nominalizat să se ocupe, respectiv fostul viceprimar Ciprian Bucur”, a declarat Popa, într-o conferinţă de presă, la care a asistat şi colegul lui, Lucian Pătraşcu.
În replică, viceprimarul Costel Mihai spune că „urmare a adresei trimise de colegii noştri la Prefectură, acum suntem ca în fabula «Racul, broasca şi o ştiucă». După ce au votat şi chiar au fost iniţiatori ai acestui proiect, au încercat să îl blocheze. Acum, demersul este blocat de un grup de consilieri ai PSD. Prefectura a solicitat o serie de documente, iar acum aşteptăm răspunsul. Este un joc politic din care au de suferit braşovenii. Nu ne permitem ca pe spatele braşovenilor să ne facem campanie electorală. Dacă nu exista această solicitare la Prefectură, făceam o nouă şedinţă de îndată în care aprobam organigrama, bugetul şi sediul social pentru noul serviciu şi puteam trimite documentele pentru licenţiere. Din punct de vedere procedural, am făcut tot ce s-a putut”.
La rândul său, consilierul local Ciprian Bucur a afirmat că a fost pregătită organigrama noului serviciu, statul de funcţii, precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al noului serviciu, iar acum se lucrează la elaborarea bugetului de venituri şi cheltuieli. „În cadrul serviciului public de termoficare, care se va ocupa de producţie, transport, distribuţie şi furnizare ar urma să îşi desfăşoare activitatea în jur de 70 de persoane”, a precizat Bucur.