Cristian, cea bogată localitate din judeţ

Cristian, cea bogată localitate din judeţ

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, întocmit pe anul 2015 şi publicat la începutul acestui an, comuna Cristian se autofinanţează în proporţie de 171,2%.

Deşi nu are obiective turistice de renume, fabricile ridicate aici au adus milioane de euro Primăriei. Companiile care îşi plătesc impozitele în localitate aduc în visteria comunei aproape 6 milioane de euro.

Cu aceşti bani, responsabilii au reparat străzile, canalizarea, şcoala, au facut un dispensar şi chiar un festival cultural de mare ţinută. Pe locul acesta, Primaria amenajează iarna un patinoar, cu acces gratuit.

Căminul Cultural care se afla în paragină, a fost renovată recent şi a devenit sala de spectacole si petreceri, ceea ce aduce bani buni la bugetul local.

Alte articole:   Valentin Făgărășian: Salariul mediu net pe economie a depăşit 1.040 de euro în luna martie

Primăria a ridicat şi un parc de agrement, încă o gradiniţă şi o şcoala profesională, care să pregătească angajaţi pentru companiile care aduc banilor la buget – sunt proiectele pe termen scurt ale administratiei, arată un reportaj realizat de protv.

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2015 a vizat 22 de unităţi administrativ teritoriale, începînd cu judeţul Braşov, reprezentat de Consiliul Judeţean, municipiile Braşov, Făgăraş şi Codlea, oraşele Rupea şi Rîşnov şi alte 16 comune.

Astfel, la polul opus se află comuna Crizbav, care are cel mai mic grad de autofinanţare a plăţilor nete de casă din venituri proprii de 34,9%, urmat de Voila cu 39,6%, iar la nivel de oraşe, este Râşnov cu 39,1%, informează monitorulexpres.ro.

Alte articole:   Brașovul, singurul oraș din țară, în cursa pentru Capitala Verde Europeană

Printre localităţile care  reuşeşte să îşi asigure sumele de care are nevoie pentru a funcţiona, se află Sânpetru, cu un grad de autofinanţare de 87,6%. Aici, Primăria a înregistrat cheltuieli de 8,845 milioane lei, la venituri proprii de 7,746 milioane lei.

Şi municipiul Braşov are un grad bun de autofinanţare, pe anul 2015 asigurându-şi 72% din sumele necesare funcţionării. Braşovul a avut venituri de 423,526 milioane lei şi plăţi efective de 587,675 milioane lei.

Municipiile Făgăraş şi Codlea au, la rîndul lor, grad de autofinanţare de 52%, respectiv 59%, în timp ce Consiliul Judeţean se autofinanţează în proporţie de 54%.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate