Constructorul modernului centru de afaceri al Braşovului, „somat” să finalizeze mai repede lucrările

Constructorul modernului centru de afaceri al Braşovului, „somat” să finalizeze mai repede lucrările
centru de afaceri Brasov_fotoandreipaul_primariabrasov 006 (8)

Foto Primăria Braşov

Lucrările de amenajare a noului centru de afaceri al Braşovului, proiect care este finanţat în proporţie de 50% din fonduri nerambursabile, au început să avanseze ţinând cont că firma constructoare are de recuperat o întârziere de peste un an, cauzată de numeroasele contestaţii ale procedurii de licitaţie. Amplasamentul a fost predat săptămâna trecută constructorului, firma buzoiană Integral SA, care a reuşit până acum să realizeze împrejmuirea suprafeţei de peste 18.000 de metri pătraţi pe care se vor face amenajările, dar şi să execute excavările pentru clădirea principală, care va avea demisol, parter şi etaj. „Sunt foarte mulţumit de modul în care au început lucrările la acest proiect, mai ales că avem de recuperat timpul pierdut cu tot felul de contestaţii. Am discutat de la început cu constructorul şi i-am cerut să facă tot ceea ce ţine de el pentru a încheia lucrările acest proiect până la finele anului viitor. Din păcate, din cauza contestaţiilor, suntem în întârziere cu un an şi două luni faţă de termenul pe care ni l-am propus iniţial, şi suntem puşi în situaţia de a finaliza la limită lucrările. Dacă nu terminăm până în 31 decembrie 2015,  vom fi nevoiţi să achităm din bugetul local lucrările rămase de executat. Centrul de afaceri este o investiţie foarte importantă în cadrul strategiei noastre de a crea cât mai multe oportunităţi potenţialilor investitori şi implicit, de a crea locuri de muncă pentru braşoveni”, a precizat primarul George Scripcaru, care a inspectat ieri stadiul lucrărilor.

Centrul, unde vor fi atrase 70 de întreprinderi mici şi mijlocii şi vor fi create 128 de noi locuri de muncă, va fi unul regional, pentru toate cele şase judeţe din Regiunea Centru. Acesta este amplasat chiar vizavi de Campusul Genius al Universităţii Transilvania având deschidere spre tronsonul III al ocolitoarei Braşovului, astfel că accesul în zonă este facil din orice direcţie.

Parcare „mascată” la demisol

Clădirea va oferi antreprenorilor o sală de conferinţe, un amfiteatru, centru de informare şi documentare, spaţii expoziţionale, un restaurant tip cantină şi diverse săli de şedinţă. Conform proiectului, în exteriorul Centrului de Afaceri se va amenaja un parc multifuncţional tematic, de agrement, cu funcţiuni pentru experimente în domeniul energiei durabile. În acest parc se vor desfăşura şi activităţi de cercetare, susţinute de doctoranzii Universităţii „Transilvania“, dar şi evenimente expoziţionale. Firmele care îşi vor desfăşura activitatea aici vor dispune de dotări IT, laboratoare, servicii de asistenţă şi consultanţă, spaţii de expoziţii şi congrese, ţinând cont că investiţia a fost conceputa pentru a adăposti funcţiuni multiple. La demisol se va amenaja şi o parcare cu 238 locuri, dintre care 5 pentru persoane cu dizabilităţi, parcare care va fi practic „mascată” pe zona de lângă clădire de o platformă specială, ce va fi ca o zonă de promenadă. Ca un element inedit, pe terasa clădirii vor fi amplasate panouri solare cu tuburi vidate în suprafaţă de 324 mp, astfel ca proiectul să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în atmosferă.

Valoarea totală estimată a proiectului a fost de 70,9 milioane lei cu tot cu TVA, din care finanţarea nerambursabilă reprezenta 25,6 milioane lei, adică 50% din cheltuielile eligibile. Lucrările au fost adjudecate pentru suma de 49,96 milioane lei inclusiv TVA, faţă de  66 milioane de lei cu TVA inclus, cât au estimat proiectanţii.

Lucrările trebuie terminate până la finele lui 2015

Termenul de execuţie a lucrărilor este de 16 luni, însă constructorul va trebui să finalizeze proiectul cel târziu în data de 31 decembrie 2015, când este termenul limită de decontare a banilor nerambursabili alocaţi de Uniunea Europeană pentru perioada de finanţare 2007 – 2013. „Trebuie să terminăm până la 31 decembrie 2015, deşi termenul din proiect este de 16 luni. Trebuie s-o facem, şi dacă avem parte de o iarnă mai blândă, terminăm cu siguranţă, cu ajutorul Primăriei. Dacă este nevoie, vom mai angaja oameni”, a susţinut Victor Vasilescu, directorul general al SC Integral SA Buzău. Societatea buzoiană s-a ocupat şi de construcţia Campusului Genius, care a fost finalizat în martie 2012.

Noul centru de afaceri este construit pentru a sprijini dezvoltarea de noi afaceri în domenii viabile şi la nivel de vârf, pentru a asigura condiţiile de infrastructură pentru favorizarea transferului de know-how între structurile de cercetare şi dezvoltare şi mediul de afaceri şi, nu în ultimul rând, pentru  medierea de afaceri între companii şi firme, cu precădere din zona Braşov, sau între acestea şi companii naţionale şi internaţionale, cu precădere în domenii de implementare a rezultatelor cercetării ştiinţifice şi inovării.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate

De top în Brașov