
Consiliul Concurenței: Declarațiile publice prin care reprezentanții unor companii își anunță intențiile de a majora prețurile pot conduce la coordona comportamentele concurențiale și pot determina creșterea artificială a prețurilor pe piață, atrage atenția Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, informează Agerpres.
Într-un comunicat transmis vineri, Autoritatea de Concurență subliniază faptul că fiecare companie trebuie să stabilească independent politica sa comercială. Aceasta avertizează că orice anticipare a prețurilor sau coordonare a acestora poate încălca legislația în vigoare, fiind reglementată de Legea Concurenței.
Consiliul Concurenței
Creșterea cererii nu justifică majorarea prețurilor
„În perioada Sărbătorilor Pascale, cererea pentru anumite produse, precum ouăle, poate crește. Totuși, declarațiile publice ale unor companii privind majorarea prețurilor pot duce la coordonarea comportamentului concurențial și pot provoca o creștere artificială a prețurilor. Aceste acțiuni sunt sancționate conform regulilor de concurență naționale și europene, deoarece afectează concurența și prejudiciază consumatorii”, a declarat Bogdan Chirițoiu în comunicatul citat.
Consiliul Concurenței
Responsabilitatea asociațiilor în respectarea concurenței
Autoritatea de concurență atrage atenția și asupra faptului că o asociație poate fi considerată responsabilă pentru încălcarea legislației de concurență atunci când activitățile sale influențează comportamentul companiilor, afectând concurența între acestea.
În acest context, Consiliul Concurenței recomandă companiilor să evite orice practici care ar putea încălca legislația concurențială și să contacteze instituția pentru clarificări cu privire la compatibilitatea inițiativelor lor cu reglementările în vigoare.
Sancțiuni pentru coordonarea prețurilor ouălor
Autoritatea de concurență a sancționat recent cu amenzi de 13.471.039 lei (aproape 2,78 milioane euro) cinci companii din domeniul producției și comercializării ouălor de consum din România, precum și asociația acestora (UCPR). Acestea au fost penalizate pentru coordonarea politicilor comerciale cu scopul de a crește artificial prețurile sau de a stopa scăderea prețurilor pe piață.
În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a constatat că reprezentanții companiilor Toneli Holding, Avicola Lumina, Avicola București, Albatros Gold și Super Eggs se întâlneau frecvent sub umbrela asociației pentru a discuta problemele sectorului avicol și pentru a planifica acțiuni comune privind producția și livrarea produselor, schimbând informații sensibile din punct de vedere concurențial.
Măsuri impuse UCPR
Ca urmare a abaterilor constatate, UCPR a fost obligată să implementeze mai multe măsuri, printre care:
- Să nu dezvăluie membrilor săi date individualizate, ci doar informații agregate la nivel de asociație.
- Să furnizeze acces complet la informațiile agregate și companiilor neasociate care solicită accesul pentru pregătirea intrării pe piață.
- Să informeze membrii asociației cu privire la modificările aduse sistemului de circulare a informațiilor în cadrul asociației.
Autoritatea de concurență continuă să monitorizeze atent activitățile economice din diverse sectoare și să aplice măsuri ferme pentru a proteja concurența și interesele consumatorilor.
Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!