Comemorarea eroilor neamului, la Brașov!

Comemorarea eroilor neamului, la Brașov!

Primarul Allen Coliban a participat, astăzi, la comemorarea eroilor neamului, alături de alte oficialități civile și militare, în cadrul ceremoniei organizate în Cimitirul Eroilor Români din Șprenghi.

Hristos s-a înălțat! Astăzi este înălțarea Domnului, dar este totodată și Ziua Eroilor Neamului. Este un prilej bun de a reflecta asupra sensului acestui cuvânt. Erou, acum, în dicționarul limbii române, reprezintă mai multe valențe: nu doar aceea de jertfă supremă, ci și cea de fapte mărețe. Însă, dacă mergem să înțelegem etimologia și originile acestui cuvânt, probabil cea mai reprezentativă definiție o găsim în zona antichității grecești, unde eroul era un semizeu. Era semizeu pentru că se năștea om, și, prin faptele sale, transcendea condiția umană. Eroii neamului românesc sunt acei oameni pe care-i comemorăm și în prezent pentru faptele lor. Din acest punct de vedere nu poate decât să ne bucure suprapunerea celor două mari evenimente astăzi, pentru că există dimensiunea religioasă a Înălțării Domnului și există dimensiunea eroică a faptelor celor pe care îi comemorăm. Este datoria noastră și responsabilitatea noastră să transmitem generațiilor următoare acest mesaj și să facem să se împlinească sensul versurilor «Eroi au fost, eroi sunt încă, și-or fi cât neamul românesc»!“, a declarat primarul Brașovului.

Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, adoptată în 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 sept 1920. Data sărbătorii a fost reconfirmată în 1940, apoi schimbată pe 9 mai, în timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948 și ulterior reconfirmată prin Decretul 117/1977.

După 1989 s-a revenit la ziua de Înălțarea Domnului, pentru comemorarea Zilei Eroilor Neamului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!