![Clase de profesională la Colegiul de Transporturi din Brașov Clase de profesională la Colegiul de Transporturi din Brașov](https://newsbv.ro/wp-content/uploads/2013/02/liceul-transporturi.jpg)
Tinerii care nu mai vor sau nu mai pot sa termine liceul au totusi o sansa de a se califica intr-o meserie cautata in acest moment. Ei pot deveni mecanici auto sau tinichigii-vopsitori.
Facilitatea le va fi oferita din aceasta toamna de Colegiul Tehnic de Transporturi, al carui Consiliul de Administratie a hotarat ca trebuie sa previna ori sa amane abandonul scolar, dar si sa-i ajute pe adolescenti in gasirea unui loc de munca
Rata din ce in ce mai mare a abandonului scolar ii ingrijoreaza pe cei de la Colegiul de Transporturi, rezultat prin unificarea liceelor Auto şi CFR. Schimbările din Codul Rutier, care prevăd că un carnet de conducere profesionist nu va putea fi obţinut înainte de 21 de ani, duce la o înrăutăţire a situaţiei, afirmă consilierul local PC Mircea Boriceanu, care este și membru al Consiliului de Administraţie. Acesta a anunţat că două clase sunt destinate celor care au absolvit nouă ani de şcoală şi au sub 18 ani.
„Durata cursului va fi de doi ani de zile, care se va termina cu un proiect. Absolvenții vor primi o diplomă de absolvire a meseriei în nivelul doi. Cea de-a două formă este pentru elevii care au terminat zece clase obligatorii şi care vor face un curs intensiv de şase luni”, a precizat Boriceanu pentru Corona TV.
Practica, mai ales în cazul absolevenţilor de zece clase, nu se va face doar în atelierele şcolii, ci mai ales în zece service-uri care au încheiat deja convenţii cu unitatea de învăţământ. Acestea nu vor asigura totuşi o bursă, iar o soluţie ar putea fi găsită după modelul aplicat deja cu Şcoala Profesională Kronstadt. Politicienii trebuie să se implice în această problemă“, consideră Mircea Boriceanu: „Ar trebui ca şi ceilalţi colegi ai mei din CL, care sunt în consiliile de administraţie, să facem o întâlnire între ISJ, între mediul de afaceri din Braşov să identificăm şi alte meserii, pentru că aceste meserii consider că sunt benefice tinerilor care ies de pe băncile şcolii fără nicio calificare”
De la toamnă vor fi practic patru clase de acest fel, anunţă Boriceanu, două pentru absolvenţii de a IX-a, două pentru ceilalţi. Prima sesiune de înscriere va fi pe parscursul întregii luni mai.