Ce mănâncă greierii care sunt transformați în făină?

Ce mănâncă greierii care sunt transformați în făină?

Consumul de insecte este periculos pentru sănătate, avertizează experții, care explică ce mănâncă greierii care sunt transformați în făină.

Se susține că insectele comestibile sunt o sursă bună de proteine, acizi grași, vitamine și minerale. Cu toate acestea, crescătorii de gândaci subliniază că mulți consumatori nu știu cum arată reproducerea în masă a greierilor, ce boli pot avea și ce impurități chimice pot fi găsite în mâncarea obținută din nevertebrate.

Uniunea Europeană a aprobat consumul de făină de greieri, dar riscurile pentru sănătate nu sunt neapărat luate în considerare. Pe lista insectelor autorizate ca alimente sunt și larvele de viermi de făină și lăcustele migratoare.

Ce mănâncă greierii care sunt transformați în făină?

Un expert în creșterea insectelor a explicat despre ce tipuri de viruși, bacterii și contaminați chimici pot fi găsiți în greierii de casă, care ulterior sunt transformați în făină și ajung în farfuriile oamenilor.

Problema riscurilor pentru sănătate a fost semnalată de Marina Brusadelli, psiholog clinician și crescător de insecte amator, într-un articolul din „ilParagone”. Referindu-se la aprobarea greierilor de către Comisia Europeană ca hrană potrivită pentru oameni, specialista a explicat că, până acum, insectele au fost vândute pentru a hrăni anumite specii de animale insectivore sau mamifere, relatează ziarulromanesc.de.

Alte articole:   Marțea Mare: Pilda celor zece fecioare

De asemenea, Brusadelli a adăugat că reproducerea lor este foarte costisitoare și se face la temperaturi ridicate (25/30 de grade). Concret, mii de exemplare sunt adunate în ferme speciale, unde se hrănesc și excretă în mod constant.

Potrivit expertei, insectele se mănâncă unele pe altele, lăsând pe fundul recipientului, pe lângă praful aproape invizibil (fecale), rămășițele rudelor lor. Cu alte cuvinte, fecalele și resturile moarte pot ajunge în produsele finale.

Bacterii, viruși și antibiotice în făina de greieri

Mai mult, studiile au demonstrat că zeci de mii de bacterii și viruși diferiţi se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie. Specialista subliniază că pentru fermieri, cea mai sigură și mai ușoară cale de a combate contaminarea bacteriană printre insecte este să le dea antibiotice.

Potrivit lui Brusadelli, studiile au arătat că zeci de mii de bacterii și viruși diferiţi se găsesc în fecalele greierilor de crescătorie. Datorită temperaturii ridicate a culturii, acești agenți patogeni se înmulțesc rapid. Potrivit expertei, consumul de insecte poate reprezenta o amenințare serioasă pentru oameni și alte specii de animale.

Alte articole:   Sfânta Lumină de la Ierusalim va fi adusă la Braşov de jandarmi

Din cauza costurilor mari de producție, costul făinii de greieri este în jur de 70 de euro pe kilogram. Deoarece este dificil să obțineți un permis de reproducere a insectelor în scopuri alimentare, practic o companie din Vietnam deține monopolul creșterii greierilor de casă. Totuși, această țară nu are prevederi echivalente cu cele din Europa în materie de siguranță alimentară.

„Problema reacțiilor alergice este o problemă fundamentală care ar trebui să ne facă să ne temem de aceste noi reglementări, care de facto perturbă echilibrul microbiotic transmis și menținut de generații. Mai mult, impactul psihologic al noilor reguli asupra vieții persoanelor alergice și a familiilor acestora nu trebuie subestimat. Datorită introducerii pe piața din UE a alimentelor cu făină de insecte, acești oameni vor trăi cu frica de alte probleme de sănătate și vor deveni sclavii citirii etichetelor (unde aditivul pentru insecte este ascuns sub denumiri latine sau acronime greu de descifrat), spune Brusadelli.

Poluarea, o altă problemă

Pe lângă riscurile medicale menționate mai sus, crescătoarea de insecte mai spune că fermele de greieri generează multă poluare pentru mediu, legată nu doar de emisia de cantități mari de CO2 (dioxid de carbon), ci și de antibioticele folosite la reproducere.

„Suntem dispuși să sacrificăm tradițiile noastre culinare pentru un mod presupus mai ecologic de a mânca? Ni se spune că nutriția trebuie promovată în țările lumii a treia… la 70 de euro pe kg? Încă o dată, nu ni s-a cerut nimic, ni s-a impus”, cu aceste cuvinte își încheie articolul crescătoarea de insecte italiană.

Alimentele cu făină de greier sunt în lanțurile mari de magazine, precum Lidl și Kaufland.

Alte articole:   Autostrada București – Brașov, cu un pas mai aproape de realizare. Indicatorii tehnico-economici pentru studiul de fezabilitate care vizează sectorul Cristian-Codlea, reavizaţi
https://newsbv.ro/2023/03/17/alimentele-cu-faina-de-greier-ajung-la-lidl-si-kaufland-ce-scrie-pe-eticheta/

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate