Care e treaba cu Streptococul de grup A?

Care e treaba cu Streptococul de grup A?

Trăim atât de mult în lumea virtuală și aflăm atât de multe lucruri, uneori contradictorii, de acolo, încât din când în când trebuie să ne resetăm informațional. Recunosc de multă vreme mă gândesc să răspund la această întrebare/ dilemă legată de Streptococul de grup A.

Când îl tratăm? Ținem acasă copiii care îl au în nas? Ce ne facem dacă copilul nostru e purtător?

Ar trebui să știm în primul rând că Streptococul grup A este o bacterie care se poate transmite cu ușurință de la un copil bolnav la celălalt, prin picăturile lui Pflügge (din tuse, strănut), sau dacă copiii vor utiliza aceleași vase cu cei bolnavi fără a fi spălate în prealabil.
Boala se poate transmite și prin leziunile tegumentare care apar în impetigo.

În general, copiii simptomatici au febră înaltă (peste 39 grade), durere în gât, stare generală modificată și sunt mult mai contagioși față de cei asimptomatici. La examenul clinic al copiilor cu Streptococ de grup A vom avea amigdale inflamate cu depozite de puroi extrem de caracteristice, peteșii pe pereții palatului și ganglionii inflamați mai ales cei de dedesubtul mandibulei.

Ce nu vor prezenta copiii cu Streptococ de grup A aproape niciodată?

Nu vor avea rinoree, adică nu le va curge nasul, nu vor avea conjunctivită, nu vor tuși și nici nu vor avea semne de laringită.  Afecțiunea este frecventă la grupa de vârstă 5 până la 15 ani este mai rară la cei sub 5 ani.
Dintre persoanele la risc de a contacta afecțiunea sunt părinții, bunicii care au și un sistem imun mai deficitar, dar și colegii de grădiniță și școală.

Vom face test rapid atunci când avem simptome sugestive și exudat, adică cultură atunci când există simptome însă testul rapid a ieșit negativ. Vom trata cu antibiotice afecțiunea, iar copiii se pot întoarce la grădiniță sau la școală fără probleme atunci când dispare febra sau dacă primesc antibiotic de 12 ore.

Nu este necesar să facem exudate nazale copiilor noștri tot timpul, ci doar atunci când avem contacți bolnavi în grădiniță. Profilaxia se va face când avem cel puțin 3 cazuri de scarlatină în cadrul grupului și vom administra la recomandarea medicului penicilina sau în caz de alergie la aceasta, eritromicină.

Nu vom da antibiotic la purtătorul sănătos, căci acesta nu este predispus să răspândească bacteria. Purtătorul sănătos nu trebuie să fie exclus de colegii lui și nici de cei care se ocupă de educația lui.
Nu avem vaccin și asta ne face să fim atenți la igiena mâinilor, a veselei și a felului în care ne tratăm copiii și pe noi atunci când ne îmbolnăvim.

De aceea avem nevoie de medici și de sfatul acestora, de examenul clinic și de tratamentul corect, individualizat pentru fiecare fie el copil sau adult.

  • Prof. univ. dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov

Prof. univ. dr. Oana Falup: Începe un nou sezon rece. Când se prescriu antibioticele?

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate