Prof. univ. dr. Oana Falup: Începe un nou sezon rece. Când se prescriu antibioticele?

Prof. univ. dr. Oana Falup: Începe un nou sezon rece. Când se prescriu antibioticele?

Ne aflăm în pragul unui nou sezon de toamnă-iarnă, plin de sfaturi legate de tratamente (diverse), comentarii, dar mai ales sfaturi. De aceea aș dori să vă reamintesc câteva lucruri pe care le știm cu toții, doar că nu ni le reamintim mereu la timp. Și mai ales să scriu despre antibiotice…

În această perioadă ne așteptăm să crească numărul îmbolnăvirilor determinate de către virusuri, respectiv gripă, virus respirator sincițial, rinovirus, coronavirus cu toate subtipurile lor. Și evident ar trebui să ne protejăm prin vaccinare.

Antibioticele se prescriu numai atunci când avem de-a face cu infecții bacteriene, respectiv amigdalite streptococice, sinuzite bacteriene, otite supurate, pneumonii bacteriene, infecții urinare, precum și boli diareice determinate de germeni precum Salmonella, Shigella, E.coli, Yersinia sau Campylobacter.

Sunt doar câteva exemple de afecțiuni care au nevoie de antibiotice, iar acestea trebuie administrate în ritmul, doza, intervalul de timp corect. Este important să fim complianți la tratamentul cu antibiotic și totodată să notificăm orice evenimente adverse ale acestor de la diaree, greață, până la erupții tegumentare.

De ce scriu aceste rânduri? Pentru că pe noi toți ne îngrijorează, că adesea, noi părinții ne dorim antibiotic, pentru febră. Aș vrea să vă reamintesc că abia 7-13% dintre episoadele de febră au cu adevărat nevoie de antibiotic.

Cu cât abuzul de antibiotice este mai mare cu atât vom determina rezistența bacteriilor

Presiunea pe care o punem prin administrarea de antibiotic, când nu este nevoie, este extrem de mare, întrucât selectează super bacterii care au multirezistență, determină modificări la nivelul microbiomului intestinal, care se va reface greu după administrarea acestora.

Alexander Fleming și Paul Ehrlich, cei doi cărora le datorăm descoperirea penicilinei, respectiv a noțiunii de selectivitate, au fost și primii care au atenționat asupra faptului că cu cât abuzul de antibiotice este mai mare cu atât vom determina rezistența bacteriilor.

Și poate de aceea este atât de important pentru noi dialogul, cu dvs. părinții copiilor de care avem grijă împreună, de ce nu prescriem antibiotice la prima febră sau pentru tuse. Aș vrea să priviți, aș putea scrie la figurativ, în ochi antibioticele și să ne ascultăm unii pe ceilalți. Sugestia mea personală, este să ne ascultați cu adevărat atunci când vă spunem de ce NU are nevoie de antibiotic copilul dvs.

De aceea poate avem o altă cale, a prevenției care ne stă la îndemână, care ne ajută să stimulăm sistemul imunitar. Nu voi înceta să scriu cât de importantă este prevenția prin vaccinare, căci vaccinându-ne corect practic suntem protejați față de infecțiile bacteriene cele mai severe, care au necesar de antibioterapie. În plus, atunci când vorbim cu multă lejeritate de stimularea sistemului imun, să nu uităm că acesta este alcătuit din două compartimente înnăscut și dobândit și este stimulat de vaccinare și de trecerea prin boală. De nimic altceva. Nu avem încă nici un sirop de stimulare a imunității… Și mai ales că examenul clinic nu se desfășoară decât față în față medic pacient.

Și, nu în ultimul rând, NU mai avem antibiotice noi în cercetare pentru viitorii 20 de ani. Cam atât durează punerea pe piață a unui antibiotic. De aici vine și grija noastră și încrederea noastră că putem să purtăm un dialog onest, deschis cu dvs. părinții copiilor care sunt grija noastră. Scriu aceste rânduri cu speranța că în acest sezon vom înțelege importanța prevenției și mai ales că nu vom apela cu ușurință la antibiotic, ci că ne veți acorda încrederea dvs că tot ceea ce am învățat este pus în slujba sănătății.

Mai presus de social media de sfaturi neavizate, noi ne putem parafele pe tot ceea ce facem deci ne asumăm.

  • Prof. univ. dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1, spitalul Clinic pentru Copii Brașov
https://newsbv.ro/2023/01/18/ce-facem-cand-curge-nasul-copiilor-nostri-sfaturi-de-la-medicul-oana-falup/

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate