Care sunt obligațiile conducătorilor auto implicați în accidente rutiere

Care sunt obligațiile conducătorilor auto implicați în accidente rutiere

Polițiștii brașoveni reamintesc obligațiile conducătorilor auto care sunt implicați într-un accident rutier sau a persoanelor care sunt martore la producerea acestuia.

Astfel, conform art. 77 și art. 78 din Ordonanţa De Urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002Rep. privind circulația pe drumurile publice:

  • Conducătorul unui vehicul implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să ia măsuri de anunţare imediată a poliţiei, să nu modifice sau să şteargă urmele accidentului şi să nu părăsească locul faptei.
  • Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.
  • Este interzis oricărei persoane să schimbe poziţia vehiculului implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.
  • Conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.
  • În situaţia în care nu sunt respectate dispoziţiile alin. (1), se consideră că rezultatele testului sau ale analizei probelor biologice recoltate reflecta starea conducătorului, a instructorului auto sau a examinatorului respectiv în momentul producerii accidentului.
Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Anunțați Poliția prin 112, chiar dacă:

  • o persoană a fost atinsă, oricât de ușor, de un vehicul în mișcare;
  • persoana lovită spune că se simte bine sau că nu a pățit nimic (ulterior starea acesteia se poate agrava);
  • persoana lovita, pleacă de la locul evenimentului;
  • persoana lovită refuză să primească îngrijiri medicale sau să fie transportată la spital;
  • șoferul crede sau știe că nu  a  încălcat  nicio  regulă  de  circulație si, aparent, nu există victime omenesti.

Foto: arhiva

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate