Acuzație dură: Consiliul Județean investește banii aiurea într-un nou corp de spital

Acuzație dură: Consiliul Județean investește banii aiurea într-un nou corp de spital

spitalul judetean brasovVicepreşedintele CJ Braşov, Mihail Veştea, spune că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov are în vedere o extindere cu încă un corp de clădire și care poate fi făcut chiar în curtea actuală. În acest mod, activitatea celui mai mare spital brașovean s-ar putea desfășura într-un singur loc, fără să mai trebuiască plimbați pacienții de la un spital la altul pentru diverse investigații.
Reprezentanții de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional spun că un proiect de acest gen poate obţine finanţare din fonduri europene nerambursabile, cu condiţia ca el să fie aprobat de Ministerul Sănătăţii şi să fie inclus în Strategia de investiţii a acestuia.

„Am aflat din presă despre decizia Consiliului Judeţean Braşov de a demara demersurile pentru accesarea unei finanţări nerambursabile din tranşa 2014 – 2020 pentru mărirea capacităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Această declarație survine în plină campanie publică de susținere a proiectului construirii – de la zero! – a unui Nou Spital al Brașovului prin modificarea destinației sumei prevăzute de Ministerul Sănătății pentru construirea unui spital regional de urgență de la Craiova, la Brașov. Argumentele au fost prezentate în detaliu în petiția «Noul_spital_al_Brașovului/www.petitieonline.com» și sunt susținute până în prezent de peste 2200 de cetățeni, la care se adaugă și cei peste 3500 din grupul «Mediciniștii de Brașov susțin Noul spital al Brașovului». Iar numărul lor crește zilnic! Pe lângă aceștia, proiectul este susținut oficial până în prezent și de Colegiul Medicilor Brașov, de Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor Brașov, de câteva filiale ale sindicatelor profesionale și este propus pentru a fi în discuție și în alte entități publice¨, a notat medicul Dan Grigorescu pe pagina de Facebook.

Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

dr dan grigorescu„În numele Dumneavoastră, al cetățenilor comunității brașovene susținători ai proiectului (unii doar posibili beneficiari ca pacienți ai construirii unui spital modern, alții cadre medicale sau universitare, studenți la medicină), recurg la această cale pentru a vă cere să luăm atitudine față de ceea ce eu consider că este o decizie eronată, care va influența negativ, pe termen lung, sistemul spitalicesc public din Brașov și, implicit, pe beneficiarii și pe angajații acestuia, deci, pe noi toți. De ce? Pentru că spitalul de urgență modern (nu în accepțiunea anului 2015, ci chiar și în aceea de acum 30 de ani în Europa de vest și Statele Unite, etc !), nu poate fi dezvoltat peste o structură învechită ca volume, circuite, facilități care nu pot fi nici recalibrate, nici măcar demolate parțial. Rolul și locul Brașovului în prezentul și, mai ales, în viitorul României ne obligă să luptăm cu sistemul centralizat de luare a deciziei la minister, la guvern, la București și să determinăm inițierea unei analize publice, urmată de o decizie publică, transparentă!
Acesta ar trebui să fie rolul Consiliului Județean, de a determina rezolvări la nivel înalt a problemei noastre, a brașovenilor. Nu pot fi acceptabile rezolvări parțiale, doar cu resursele proprii ale unei comunități care, în ultimii 70 de ani a contribuit imens la bugetul național și nu a primit aproape nimic în schimb (spital corect dimensionat și dotat, nu, aeroport, nu, autostradă, nu!)”, mai scrie Grigorescu.

În acest context, el face apel la vicepreședintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihail Veştea, să nu repete greșelile făcute de conducătorii precedenți ai acestei instituții în legătură cu promovarea de proiecte privind recalibrarea sistemului public spitalicesc brașovean, respectiv să nu decidă inițierea finanțării vreunei soluții fără a lansa o largă consultare publică pe acest subiect. „Cu tot respectul față de înalta poziție instituțională pe care o ocupă în urma votului cetățenilor din județ, cred că și dânsul este de acord că promovarea unor măsuri care vor influența pe termen lung comunitatea brașoveană se poate dovedi eronată dacă nu se va baza pe expertiza tuturor specialiștilor în domeniu, nu numai a celor aflați în structurile pe care le conduce. În privința soluției nou-promovate (care, de fapt, stă în sertare de aproape doi ani) , consider, cu tot respectul, că o astfel de ”extindere”, reprezentată de un corp nou de clădire în care să se mute secțiile de la depărtare (probabil cele din locațiile Tractorul, Steagul Roșu și Mârzescu) nu ar mări capacitatea spitalului, doar ar reloca paturi, ceea ce ar însemna o nouă cârpeală, dar pe bani europeni! În plus, nu ar rezolva problema apărării interesului suveran al pacientului critic, complex, care ar rămâne nerezolvată prin menținerea răspândirii extreme în oraș a restului de spitale de monospecialitate”, spune medicul Dan Grigorescu.

Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Pe de altă parte, acesta susţine că strategia de a înghesui o nouă clădire pe spațiul existent, cu păstrarea regimului de înălțime (P+5) ar însemna o risipire inutilă a spațiului, „în contextul în care spitalele moderne construite în vestul Europei în urmă cu 30-40 de ani au o strategie a funcțiunilor care o depășește de departe pe aceasta asumată de Dumneavoastră! Tot o cârpeală! Pentru a înțelege tonul meu aproape disperat, vă rog, tot în numele celor care cred doar în necesitatea construcției unui nou spital, să accesați datele postate de mine pe grupul ”Mediciniștii de Brașov susțin Noul spital al Brașovului” (nu vă ia decât maximum 10 minute!) și veți înțelege instantaneu că Brașovul are nevoie de cu totul altceva decât de o extindere a actualului corp central al spitalului. Această idee ar fi putut fi cât de cât acceptabilă, doar dacă la Consiliul Județean se făceau toate eforturile, posibile și imposibile, de a achiziționa terenul alăturat spitalului (atunci când se mai putea) , pe care s-a construit în mai puțin de doi ani un bloc de 10 etaje cu trei laturi!”

Alte articole:   Hristos a Înviat! Paște fericit! Sărbători liniștite alături de cei dragi!

Acesta precizează că Noul Spital nu trebuie gândit ”în mic”, ci, obligatoriu, și în cheie academică și de cercetare științifică, de asociere a Facultății de Medicină și a campusului acesteia. „Chemați-ne și vom răspunde imediat, inclusiv în sprijinirea publică la nivel central a oricărei soluții moderne și cuprinzătoare a unei unități spitalicești publice demne de secolul 21 și de valoarea orașului și județului pe care îl reprezentați! Iar pe Dumneavoastră, susținătorii proiectului construirii Noului spital al Brașovului, vă rog să vă mobilizați și să explicați tuturor celor pe care îi cunoașteți și care au încredere în voi, că acum este un moment istoric în dezvoltarea asistenței spitalicești publice în Brașov, pe care nu avem voie să îl ratăm, cum de atâtea ori s-a întâmplat în ultimii 45 de ani!”, şi-a încheiat pledoaria Dan Grigorescu.

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate