
Data de 12 Noiembrie este strâns legată de pneumonie. Este Ziua Mondială a pneumoniei. Este una dintre acele zile din an când suntem cumva obligați să ne reamintim de bolile infecțioase de germenii care le determină și deși nu ne place să vorbim, ne reamintim importanța vaccinării.
Pneumonia este determinată de bacterii, virusuri dar și de co-infecții viro bacteriene. În anul 2019 datele epidemiologice arătau că 14% dintre cauzele de deces la copiii cu vârsta de sub 5 ani se datorau pneumoniei. În cifre absolute 740180 de decese.
Iar mă întreb e mult, e puțin pentru cei care nu consideră a fi importantă vaccinarea.
Pneumonia este o boală care afectează plămânii. Principalele semne și simptome sunt febra, tusea iar la copiii mai mari junghiul toracic. Toate grupele de vârstă însă vor avea afectată starea generală iar tratamentul cu antibiotic se impune de cele mai multe ori.
Principalii agenți etiologici sunt pneumococul, Haemophilus tip b, virusul respirator sincițial, virusul gripal. Toți prevenibili prin vaccinare.
Transmiterea acestei boli se face prin picături care sunt inhalate și ajung la nivelul plămânilor. Ca și principali factori de risc sunt fumatul părinților, supraaglomerarea, malnutriția, poluarea.
În secolul XXI principalele noastre arme de luptă împotriva pneumoniei rămân vaccinarea anti-pneumococică, anti-gripală, împotriva virusului sincițial respirator, igiena corectă a mâinilor, tratamentul corect țintit antibiotic, diminuarea poluării în marile orașe.
Câteva cifre legat de impactul vaccinării anti-pneumococice aceasta a determinat reducerea cu peste 90% a spitalizărilor pentru pneumonie și boală invazivă pneumococică la toate grupele de vârstă de sub 15 ani. Dacă ne uităm pe datele privind spitalizările la populația de peste 65 de ani, adică a bunicilor vedem reducerea importantă cu peste 70% a spitalizărilor datorate pneumoniei. Dacă asociem la vaccinarea anti pneumococică și pe cea anti gripală și anti virus sincițial respirator putem spune că prevenția nu numai ca salvează vieți dar previne spitalizări și mai ales crește calitatea vieții copiilor noștri.
Dar acestea sunt doar cifre… Data de 12 Noiembrie continuă să ne demonstreze că suntem departe de a fi onești față de sănătatea copiilor noștri.
- Prof. Univ. Dr. Oana Falup
- medic sef Pediatrie 1,spitalul Clinic pentru Copii Brașov
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI