Zamfir și-a luat țeapă de la Dragnea și Tăriceanu

Zamfir și-a luat țeapă de la Dragnea și Tăriceanu

Proiectele de lege privind plafonarea dobânzilor şi retractul litigios nu au intrat nici ieri în dezbatere, la Comisia de Buget din Camera Deputaţilor, deşi senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir a anunţat, săptămâna trecută, pe pagina sa de Facebook, că, cel mai probabil marţi, 3 iulie, aceste două iniţiative ar fi urmat să fie discutate de deputaţii din comisia de specialitate.
Mai mult decât atât, chiar în ziua moţiunii, respectiv miercuri 27 iunie, Daniel Zamfir a precizat: „Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea au decis ca legile împotriva cămătăriei să se voteze în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta)”.
Dar se pare că Dragnea şi Tăriceanu l-au minţit pe Zamfir şi au întors din nou spatele clienţilor bancari.
După ce o perioadă însemnată parlamentarul Zamfir a dat lovitură după lovitură, trecând prin toate comisiile din Senat mai multe proiecte legislative legate de sistemul financiar-bancar, în ultimele luni iniţiativele sale au rămas blocate în circuitul de aprobare, majoritatea aflându-se la comisiile din Camera Deputaţilor.
Legea plafonării dobânzilor şi cea privind retractul litigios, care au trecut de Senat încă de la finalul lunii februarie, nici măcar nu au mai fost puse pe ordinea de zi a şedinţelor Comisiei de Buget din Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege care vizează plafonarea dobânzilor propune un nivel maxim al DAE de 18% pentru creditele de consum şi un plafon de 2,5 ori mai mare faţă de dobânda de politică monetară pentru împrumuturile ipotecare şi pentru cele imobiliare.
Iniţiativa legis­lativă privind retractul litigios prevede că, în timpul desfăşurării unui proces în instanţă, debitorul va putea răscumpăra creanţa de la firma de recuperare la cel mult dublul preţului cu dis­count la care creditul a fost achiziţionat de recuperator, moment în care litigiul va fi stins. Ambele proiecte au provocat reacţii diverse din partea sistemului financiar-bancar, analiştilor din domeniu şi Băncii Centrale, reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR nefiind de acord cu aces­te iniţiative.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Furnizarea apei, oprită sâmbătă pe două străzi din Brașov, pentru curățarea rezervorului de pe Dobrogeanu - Gherea

Anunţuri mică publicitate