Vitamina D este vitamina despre care cu toții știm că are legătură cu soarele și cu oasele.
Toți nou născuții ar trebui să înceapă să primească vitamina D3 , încă de timpuriu pentru a preveni apariția rahitismului.
Corpul nostru are capacitatea să producă vitamina D din colesterol printr-un proces declanșat de către razele ultraviolete ale soarelui (UVB) la nivelul pielii. Culoarea pielii, vârsta, timpul de expunere la soare și zona geografică influențează cantitatea de vitamina D pe care corpul nostru o poate produce.
Cel mai cunoscut rol al acestei vitamine este în reglarea calciului și fosforului din sânge. Ambele substanțe, atât calciul cât și fosforul sunt extrem de importante pentru dezvoltarea osoasă normală. Vitamina D3 ajută la absorbția calciului din intestine și împiedica eliminarea calciului din organism la nivelul rinichilor, favorizând depunerea calciului la nivel osos. Acesta este un rol foarte important, mai ales în perioada de creștere.
Pe lângă rolul de mineralizare osoasa, vitamina D3 are și efecte imune, endocrine și cardiovasculare.
Din punct de vedere imun, un nivel optim de vitamina D în sânge duce la un risc scăzut de a face diabet zaharat de tip 1. Un studiu care a cuprins sugari, a demonstrat că, aceia care aveau nivele optime de vitamin D3 aveau un risc mai mic de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 până la 32 de ani. Acest risc era cu 88% mai scăzut față de cei cu nivele necorespunzătoare de vitamina D3. În ceea ce privește diabetul zaharat de tip 2, așa zis al adultului, cercetările sunt în curs de desfășurare.
S-au stabilit legături certe, între vitamina D3 și boli precum psorazis, scleroză multiplă (boli autoimune), dar și cu anumite forme de cancer (cancer de colon – intestin gros). Nivele scăzute ale vitaminei D3 s-au observat la majoritatea pacienților care sufereau de aceste boli.
Vitamina D3 acționează și la nivelul celulelor sistemului imun, o valoare normală a vitaminei D3 pare să scadă riscul de infecții respiratorii.
La ora actuală este recomandată dozarea vitaminei D3 atât la cei mici, cât și la adulți, în scopul detectării valorilor modificate și al instituirii cât mai precoce a terapiei cu vitamina D. Pentru o măsurare corectă a nivelului de vitamina D3 din sânge este de recomandat a se măsura forma activă – 1,25 hidroxivitamina D3.
Studii recente afirmă că ar trebui să suplimentăm aportul de vitamina D3 nu numai până la vârsta de 4 ani, ci pe perioada întregii noastre vieți. Recomandarea suplimentării cu vitamina D3 se face în mod obișnuit de către medicul de familie, medical specialist pediatru, medical specialist neonatolog, deoarece doza este individualizată.
Material realizat de medic rezident pediatrie Ioana Arbanas, sub îndrumarea dnei Conf.dr. Oana Falup – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov.