Uniunea Salvați-l pe Barna

Uniunea Salvați-l pe Barna

Alianta politica despre care se spune ca are in spate „rezervistii” din servicii (multi dintre ei proveniti din fosta Securitate, cum s-a dovedit prin faptul ca partidul PLUS a fost nasit in biroul notarial al lui Alexandru Iordache, fost securist anchetator) intimpina dificultati chiar in plina campanie electorala.

La aparitia Uniunii Salvati Romania am avut si eu cu incredere in ea, in mare parte datorita unei vechi si statornice prietenii care ma leaga de Nicusor Dan, un om inteligent si de bun simt. Dar dupa indepartarea lui din partid (prin fortarea unei demisii ale carei resorturi ramin neclare), dupa alianta cu Dacian Ciolos, un „tehnocrat” cu legaturi in fosta Securitate, un fel de Stolojan de tip nou, titularul unui guvern care a realizat absorbtie de fonduri europene zero – asa cum guvernul Vacaroiu se mindrea pe vremuri cu „crestere economica zero”, lucrurile mi-au aparut intr-o noua lumina.

Aceasta formatiune a inceput sa joace din ce in ce mai mult rolul uitatei Aliante pentru Romania, aparuta in 1997 si condusa de Teodor Melescanu, actualul presedinte al Senatului, cel mai longeviv om politic activ din Romania. Melescanu a fondat ApR-ul in 1997 si in campania electorala ar fi jucat rolul de divizare a dreptei, daca nu ar fi existat scandalul „firul rosu”, care a destramat oastea de strinsura adunata sub stindardul unui om politic care s-a dovedit mincinos.

Poate sa impartaseasca si USR-ul aceeasi soarta cu a ApR-ului? Putin probabil sa o faca la fel de rapid, dar mi se pare, totusi, inevitabila. Mai intii, ca nu poti fi la nesfirsit un partid „antisitem” care face parte din sistem. Nu poti sa dai jos „ciuma rosie” si, dupa caderea guvernului, sa nu vrei sa pui nimic in loc, cerind anticipate imposibil de declansat, din punct de vedere consitutional, in campania prezidentiala.

Alte articole:   Târgul volant de producători, astăzi, în Piața Unirii

E drept ca Uniunea Salvati Romania si-a depasit conditia de „partid-balama” cum au fost cele fondate in laboratoarele „serviciilor”, ca UNPR-ul sau, in trecutul mai indepartat, Uniunea Fortelor de Dreapta, finantat de Sorin Ovidiu Vintu, care a dus prin alianta cu taranistii la esecul lor la alegerile din 2000 si la disparitia partidului lui Iuliu Maniu de pe scena politica. Un motiv este aliatul pe care Uniunea Salvati Romania il are in noile tehnologii de comunicare ale unui partid despre care stim inca foarte putine – in afara postarilor agresive ale unor lideri precum Cosette Chichirau, specializata in filmarile cu telefonul mobil in Parlament, Andrei Caramitru si altii.

Internetul este plin de CV-ul lui Dan Barna si de indemnul de a-l alege (orice pagina de cautare pe Google ai deschide). Daca indraznesti sa scrii ceva critic la adresa USR-PLUS, cum s-a intimplat in cazul meu cind am scris despre cei doi Alexadru Iordache, senior (securist) si junior (beizadea scapata de condamnare de tata), cu un rol esential in fondarea partidului lui Dacian Ciolos, o armata de troli si personaje fara identitate de pe facebook iti invadeaza pagina, cu injurii greu de reprodus.

De unde atita „ura de clasa”, daca nu de la „parintii-fondatori” ai partidului? Ca si atacurile si insultele la adresa crestinismului, care au mers pina la instigarea de catre fostul vicepresedintele USR Cluj la incendierea bisericilor. Ca o paranteza, emblematic pentru portretul-robot al „useristului fanatic”, acesta a preferat sa-si dea demisia din functie, decit sa se dezica de afirmatiile sale.

Alte articole:   Cele mai multe prostituate înregistrate legal în Germania sunt românce

Dincolo de aceste „medode specifice” de propaganda si limbaj, ceea ce iese insa la iveala acum tine de subteranele financiare ale partidului si ale liderilor sai.

Uniunea Salvati Romania (de cine? Vladimir Bukovski imi spunea despre fostul FSN ca acest termen de „salvare”din titulatura partidelor de tranzitie a fost „copt” in laboratoarele KGB-ului) are bani, dupa cum a dovedit-o publicitatea electorala, mai ales cea electronica. De unde vin ei, cel putin in cazul liderului a iesit de curind la iveala: din posibile fraude cu fonduri europene. E vorba, in cazul lui Dan Barna, in mod sigur de imoralitate, daca nu de ilegalitate.

Ancheta celor de la Rise Project este necrutatoare. Iar Barna se apara precum „penalii” pe care el si colegii de partid ii voiau, nu demult, scosi din viata publica: spune ca, de fapt, campania impotriva sa este instrumentata de „vechea clasa politica” si nu poate crede in „corectitudinea DLAF”.

El invoca faptul ca aceasta este o structra in componenta Secretariatului General al Guvernului, ignornd cu buna stiinta ca subordonarea este una strict tehnica – tine numai de cine anume e „ordonatorul de credite”. In defensiva, USR-ul nu mai este atit de bun si de viu. In cazul liderului Dan Barna, stingacia isi da mina cu vechile metehne pe care USR le codamna: asa-zisa „insturmentare politica”, atunci cind este vorba de propriile suspiciuni de deturnare de fonduri.

Alte articole:   VIDEO Accident spectaculos pe DN 6, în Dolj: Un TIR a intrat pe contrasens și a lovit două mașini

Campania „fara penali in functii publice” lansata de Uninea Salvati Romania se va intoarce impotriva sa, in momentul in care prima citatie va veni pe adresa liderului. Si va insemna apropierea sfirsitului si pentru aceasta noua „oaste de strinsura”, care a reusit sa mai compromita un ideal al tranzitiei in Romania – anume ca se poate intemeia un partid nou si curat.

Care, cum iese pe piata, este „infiltrat” masiv si, in cele din urma, cumparat de-a dreptul. Numai ca, spre deosebire de Alianta pentru Romania, care a sfirsit rapid, liderul sau Melesanu obtinind la alegerile prezidentiale mai putin de 2%, agonia USR-ului va fi ceva mai lunga, chiar si in cazul in care citatia la DNA va pica pina la data prezidentialelor, pentru ca partizanii si sustinatorii acestui partid sint, in cele mai multe cazuri (cu exceptia celor citate mai sus) oameni a caror inteligenta este depasita numai de naivitate si de orgoliu – si asta, in conditiile in care oricum cea mai rara vorba la romani este „am gresit”.

Dar ca partid nou si curat, Uniunea Salvati Romnia a incetat de fapt sa mai fie asa si a intrat pe mina „oamenilor priceputi” din tagma lui Coldea, in momentul in care si-a inghitit pe nemestecate propriul fondator. USR-ul va redeveni, cred eu, destul de repede USB – dar nu Uniunea Salvati Bucurestiul, ci Uniunea Salvati-l pe Barna, prin atacuri virulente, aproape de tip stalinist, la adresa tuturor celor ce vor indrazni sa spuna cit de cit ceva despre prezidentiabilul lor.

  • Marius Oprea,
  • istoric
  • Mediafax
Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate