Unde trebuie să lași bacșiș în vacanță și cât

Unde trebuie să lași bacșiș în vacanță și cât

Italienii lasă încă la mancia, dar doar când e vorba de mese mai sofisticate, într-un local pe care îl frecventezi de o viață, pentru un meniu cu ingrediente pentru care s-a depus ceva efort în a le repera și face să ajungă proaspete, în speță din sud în nord. Nu mai lasă nimeni ceva în plus în pizzerii, osterii sau la pub, și asta a început să se întâmple odată cu apariția monedei euro. Atunci când noua monedă europeană a înlocuit vechile lire a adus cu ea o prăbușire a puterii de cumpărare, din cauza ratei de schimb total dezavantajoasă. Însă s-a impus ca regulă generală între timp o altă metodă, aceea de a plăti serviciul, il coperto, câțiva euro de persoană obligatoriu, pe bon, care sunt practic același lucru.

În Europa centrală, nivelul mediu este tot pe la 10%. În Polonia, de exemplu, dacă serviciul este nesatisfăcător lipsa tips-ului se vrea un mesaj, iar situația nu este rară, concurența fiind mare în industria horeca.

Cam la fel ca în Italia e și situația în Franța, Spania și Portugalia, pe considerentul că localurile sunt în general afaceri de familie și deja faptul că ai ales să te duci într-un loc, unde să consumi și apoi să plătești, aduce deja un câștig. Însă nimeni nu se supără dacă primește ceva, dar nivelul e mic, sub 10% și complet opțional. Iar în multe locuri se practică și plata obligatorie a serviciului, ca în Italia.

Cât să lași chelnerului în Statele Unite

Spre deosebire de Europa, în Statele Unite nivelul este mai ridicat, în medie 20% din valoarea bonului dar se poate ajunge, nu rar, și la 25%, când serviciul a fost impecabil. Americanii mai lasă și câte un dolar, doi, la bar, de fiecare dată când comandă ceva. În timp ce în Canada nivelul este comparabil dar puțin mai scăzut, pe la 15-20%.

În trecut se practica mult mai puțin acest obicei în America de sud dar turismul a început să schimbe regulile și acum se lasă și acolo circa 10%.

Mergând în direcția opusă, la Dubai se lasă tips-uri de 10-15% ca medie, dar nu este un obicei tipic acelei zone geografice. Se lasă de multe ori pentru a ajuta personalul plătit cu salarii minime. La fel și în India, personalul așteaptă câțiva euro sau dolari de la turiștii străini. Cam la fel și pe continentul african, în timp ce în Extremul Orient este o practică inexistentă și complet dezavuată, când cineva de prin alte părți ale lumii încearcă să lase ceva. Mai nou, în localurile importante și cu prețuri ridicate se practică includerea serviciului în preț.

Mergând spre Antipozi, regăsim pe jumătate obiceiurile occidentale: și în Australia, și în Noua Zeelandă este binevenit un 10% în plus față de bon dar nu este obligatoriu.

Sursa: g4food.ro

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Whatsapp și Telegram !

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate