VIDEO Turnul Colorom Codlea a fost pus la pământ prin dinamitare

VIDEO Turnul Colorom Codlea a fost pus la pământ prin dinamitare

Foto: Adevărul

Turnul înalt de 110 metri a celei ce a fost cea mai mare fabrică de coloranţi și hârtie heliografică din sud-estul Europei urmează să fie detonat mâine. Demolarea efectivă a celei mai înalte construcţii din municipiu se va realiza între orele 14.00 şi 16.00.

Cu o istorie de peste 50 de ani, Colorom Codlea a fost un simbol local împreună cu Serele Codlea și o mândrie pentru locuitorii orașului. Înainte de 1990, Colorom Codlea exporta către fosta URSS și în Orientul Mijlociu (Iran, Irak si Afganistan), inclusiv China,  garnituri întregi de tren cu coloranți.

Blocuri peste substanţe chimice

În 2005 însă, Colorom Codlea a intrat în procedura de reorganizare judiciară, iar în mai 2007, omul de afaceri brașovean Maor Zinger a cumpărat cu 7,5 milioane euro activele fabricii. Acesta intenţiona să construiască în locul combinatului un ansamblu rezidențial.

Uzina a fost rasă din temelii, iar terenul a rămas pârloagă de mai mulţi ani, însă demolarea presupunea şi ecologizarea solului care era contaminat, ţinând cont că acolo a funcţionat un combinat chimic.Potrivit unei expertize realizate înaintea lichidării societății, doar ecologizarea terenului făcută la standardele impuse de normele europene ar fi costat aproximativ 2 milioane de euro.

VIDEO – Vlad Moldovan

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate